Jeftiniji lijekovi u BiH od 1. februara

Primjenom Pravilnika ostvarit će se značajne uštede fondovima/zavodima zdravstvenih osiguranja Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta, kao i građanima BiH (Arhiva)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je donijelo Pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH u cilju smanjivanja cijena lijekova u ovoj državi.

„Primjenom Pravilnika ostvarit će se značajne uštede fondovima/zavodima zdravstvenih osiguranja Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta, kao i građanima BiH, koji sada kao pacijenti plaćaju visoke cijene lijekova. Ukupne uštede primjenom ovog pravilnika iznosit će na godišnjem nivou 10 posto vrijednosti tržišta lijekova, odnosno oko 50 miliona KM (25 miliona eura), a pozitivni efekti očekuju se nakon 1. februara 2017. godine, kada će početi praktična primjena ovog pravilnika“, saopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara zadužilo je Agenciju za lijekove da do 31. jula 2017. godine sačini prvu analizu o svim efektima provođenja ovog pravilnika i dostavi je na razmatranje, javlja Anadolija.

Pravilnikom se, između ostalog, propisuju načini kontrole i oblikovanja cijena lijekova i izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, i to određivanje minimalne i maksimalne visine veleprodajne marže i nadležnih organa za njihovo reguliranje, kao i utvrđivanje maksimalnih cijena lijekova te način izvještavanja o veleprodajnim cijenama lijekova u BiH.

Novi granični prijelaz

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o izgradnji i uspostavi novog zajedničkog graničnog prijelaza na lokaciji Bratunac – Ljubovija, a za bh. potpisnika predložen je ministar komunikacija i prometa.

„Izgradnjom ovog graničnog prijelaza s pristupnom prometnicom na teritoriji BiH nastavlja se dobra saradnja BiH i Srbije, nakon što su dvije države dogovorile realizaciju projekta izgradnje mosta preko rijeke Drine na lokaciji Bratunac – Ljubovija“, saopćilo je Vijeće ministar BiH.

„Ovaj projekt realizira se na osnovu potpisanog Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine, s pratećim putnim objektima na lokaciji Bratunac – Ljubovija, a trebao bi biti završen do kraja naredne godine.“

Izvor: Agencije


Povezane

Veliki udio u blokovima za oglašavanje u medijima otpada na reklamiranje lijekova i medicinskih proizvoda. Zakon zabranjuje reklamiranje lijekova koji se izdaju na ljekarski recept, a reklamiranje ostalih medicinskih proizvoda je precizno regulirano. No u BiH, Pravilnik o medijskom oglašavanju se krši, a za sada niko za to nije snosio posljedice. Više detalja donosi novinarka […]

Published On 14 Apr 2013

Zdravstvo u BiH je u velikim problemima. Loši su uvjeti u većini bolnica u RS-u. Često nedostaju lijekovi što utječe na liječenje pacijenata, posebno onih koji su oboljeli od rijetkih bolesti. Prilog Ljiljane Smiljanić.   

Published On 23 Jun 2013

Zdravstveni eksperti upozoravaju na to da nove vrste bolesti, antibiotike čine beskorisnim.Oboljenja poput tuberkuloze, koja je nekad ubijala milione ljudi, ponovo bi mogla da postanu opasnost.Zbog toga se farmaceutske industrije podstiču da razvijaju efikasnije lijekove.

Published On 14 May 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO