Čović: Državnost BiH vezana za višenacionalni karakter

"Osjećam da nismo svi umom i srcem spremni boriti se i izboriti za evropsku budućnost BiH“, kazao je Čović (Anadolija)

Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine u zgradi Predsjedništva upriličen je prijem, kojem su domaćini bili Bakir Izetbegović i Dragan Čović, članovi kolektivnog šefa države.

Prijemu nije prisustvovao srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić.

U ime domaćina zvanicama se obratio hrvatski član Predsjedništva: “Okupili smo se kako bi iskazali privrženost našoj domovini BiH i kako bi se podsjetili vrijednosti koje su utkane u temelje njene državnosti i Ustava i odluka svih naroda BiH da njihova zemlja bude državna zajednica ravnopravnih naroda i građana. To opredjeljenje je na poseban način iskazano prije 73 godine, kada je čvrsto ugrađeno u našu ustavnu tradiciju i na identičan način pretočeno u referendumsko pitanje iz ožujka 1992. godine. Državnost BiH neodvojivo je vezana za njen višenacionalni karakter. To je taj istinski duh naše zemlje, koji se kroz povijest prožima i na potpuno jednak način povjerava svim njenim narodima”.

On je dodao da su odstupanje od te vizije BiH i sanjarenje o uspostavi monolitnog društva, svejedno da li na cijelom njenom prostoru ili samo u određenom dijelu, najveće prijetnje njenoj državotvornosti.

“Uprkos takvim tendencijama ne treba ni najmanje sumnjati u to da će konstitutivnost i ravnopravnost naroda, jednakost svih građana, ostati temeljna odrednica i usmjerenje i nakon svih budućih izmjena ustava BiH”, kazao je Čović i naglasio da će konstitutivnost, prije ili kasnije, doprijeti do svakog državljanina BiH.

Bolja i pravednija država

Čović je kazao kako je zadrška prema temeljnim ustavnim vrijednostima ujedno i zadrška prema BiH, te da vrijednosti izražene u konstitutivnosti i ravnopravnosti, obavezuju na konstantno promišljanje o daleko boljoj i pravednijoj BiH, nego što je danas.

“U ovim izazovnim vremenima osobito je važno osloniti se na načela koja su temelj državotvornosti i svojevrstan putokaz demokratske izgradnje BiH. U tim okvirima trebamo tražiti nadahnuće za viziju naše zemlje ravnopravne za sve njene narode”, rekao je Čović i naglasio da nije siguran da svi stoje i vjeruju u to.

“Iskreno, nisam siguran. Izvjesno je da se BiH nalazi na raskrižju. Nije tajna kako mnogi sumnjaju i u evropski projekat. Ta sumnja i skepsa mogu se pobijediti samo vjerom u evropsku budućnost i istrajnim radom na njenom postizanju.”

Čović je kazao da ga najviše brine političko kalkulanstvo i nedovoljna iskrenost mnogih koji su pozvani da učestvuju u evropskom projektu.

“Bojim se i osjećam da nismo svi umom i srcem spremni boriti se i izboriti za evropsku budućnost BiH. Osjetna je doza unutarnjeg otpora, što je poseban izazov za sve nas. Protiv toga se možemo izboriti samo zajedništvom i izgradnjom međusobnog povjerenja.”

Izetbegović: Prevazišli smo zastoj

Izetbegović se nije zvanično obratio zvanicama, ali je svoje viđenje budućnosti BiH podijelio s javnošću.

“BiH je danas, nažalost, u velikoj mjeri segregirana i nije mješovito društvo kakva je bila te 1943. ili 1991. godine, ali ipak ide ka integraciji i unutarnjoj i onoj koja vodi u EU i NATO. Usvojili smo vrlo važan dokument Pregled odbrane, koji će značiti preuzimanje MAP-a početkom iduće godine. Naša aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji je prihvaćena i očekujemo upitnik u decembru. Krećemo se u pravom smjeru, a i reformska agenda daje dosta dobre rezultate, koji otvaraju svjetlo na kraju tunela. BiH će praviti reforme onako kako se društvo bude razvijalo. U vremenu koje je pred nama, BiH se može promijeniti. Put od 20 godina, koji je iza nas, bio je spor, ali nas je vodio naprijed. Imali smo zastoj posljednjih par godina, koji smo sada prevazišli”, kazao je Izetbegović i naglasio kako očekuje da će se Dan državnosti, prije ili kasnije, obilježavati na cijelom prostoru BiH.

Prijemu su prisustvovali ugledni gosti iz političkog i javnog života BiH, predstavnici međunarodne zajednice, Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije Evropske unije u BiH, te ostali predstavnici diplomatskog kora.

Kao i prethodnih godina, 25. novembar, kao Dan državnosti BiH, obilježit će se u Federaciji BiH i bit će neradni dan, dok se u Republici Srpskoj neće praznovati.

Izvor: Agencije 


Povezane

U Bosni i Hercegovini i dalje nema jedinstvene proslave Dana državnosti. Slavi se u jednom entietu, Federaciji. U drugom, Republici Srpskoj dan prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a prije 69 godina u Mrkonjić Gradu, nije praznik. Izvještava Boris Gagić.  

Published On 25 Nov 2012

Iako je riječ i o antifašističkom prazniku, Dan državnosti obilježava se u Federaciji BiH, dok je u RS-u radni dan.

Published On 25 Nov 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO