Janković traži kontrolu policije, Zukorlić njegovu ostavku

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković pokrenuo je postupak kontrole rada Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije povodom pritužbe koju je dobio od Opštine Novi Pazar, po kojoj policija ne želi pružiti asistenciju za izvršenje sudske presude o uklanjanju nelegalno podignutog objekta.

U međuvremenu je Bošnjačka demokratska zajednica zatražila hitnu i neopozivu Jankovićevu ostavku, jer je, kako je rekao predsjednik te stranke Muamer Zukorlić, “zloupotrijebio svoju funkciju i ugrozio smisao te institucije”.

Prema njegovim riječima, Janković je izjavom o “navodnom državnom udaru” izašao iz okvira svojih nadležnosti, zloupotrijebio poziciju te etički i pravno ugrozio smisao institucije zaštitnika građana.

Prethodno se oglasila i vladajuća Srpska napredna stranka premijera Aleksandra Vučića, oštro prozivajući Jankovića, no on je odbio komentirati takve navode, zbog, kako je rekao, “reči koje su korištene, tona, sadržaja i nivoa”.

‘Lopuža, šibicar, prevarant…’

U posljednjim reakcijama SNS-a na rad i stavove Jankovića politički dijalog i javni istup naprednjaka sveden je na pogrdne kvalifikacije, u kojima Jankovića nazivaju “šibicarem i prevarantom”, koji, kako kažu, “sve što radi isključivo radi u cilju svoje političke promocije”.

Vladajuća stranka nastavlja u istom tonu te poručuje kako je “zaštitnik građana lopuža, kojem je bolje da ćuti”.

Iz perspektive zastupnika opozicije, poruke vladajućeg SNS-a samo su još jedan pokazatelj s kakvom se lakoćom u Srbiji prelazi linija koja koliko-toliko civiliziran politički dijalog odvaja od ulične atmosfere.

“Saša Janković svojim saopštenjem nije izašao iz domena posla kojim se bavi, to mu je u opisu radnog mesta, a dobio je najstrašnije kvalifikacije, odnosno diskvalifikacije i uvrede, kao što su ‘lopina i šibicar’. Dakle, najstrašniji ulični vokabular se izlio na jednu instituciju, naglašavam – instituciju ove zemlje”, upozorava Đorđe Vukadinović iz Demokratske stranke Srbije.

“To je poruka svakome ko se bude usudio da bilo šta kaže, ne kritički, nego, evo, zdravorazumski, činjenično o tome šta izjavljuje Aleksandar Vučić, ili o tome šta radi Vlada Republike Srbije da će biti meta ovakvih besprizornih napada. Time SNS pokazuje da zaista ne može da istrpi čak i najmanju kritiku, čak ni od institucija koje su nadležne da takve kritike upućuju”, napominje Aleksandra Jerkov iz Demokratske stranke.

U SNS-u ne vide problem

“Nazvati zaštitnika građana, državni organ koji je deo izvršne vlasti, šibicarem i nekim drugim rečima, primer je vređanja. Hajde, pronađite jednu izjavu Saše Jankovića da je za bilo koga u Vladi rekao išta slično ili približno tome”, kaže Saša Radulović iz Pokreta “Dosta je bilo”.

U SNS-u ne vide nikakav problem. Tvrde da se na meti kritika nije našla institucija zaštitnika građana, već Janković osobno, zbog, kako kažu, njegovog političkog djelovanja.

“Onaj ko je očigledno da sebi vidi karijeru u nečemu što nije posao koji sada obavlja, onaj koji sebe vidi u politici, pa se zbog toga samo političkim marketingom i bavi, taj i može da očekuje politički odgovor. To je put koji je sam odabrao”, smatra Vladimir Orlić iz SNS-a.

Za mišljenje su Al Jazeerini novinari pitali i Zukorlića, koji smatra da je premijer Vučić “postupio državnički i pokazao da zakoni i država štite interese građana, stabilnost i mir”. To se, kaže, ne bi moglo reći za zaštitnika građana, koji je tražio reakciju države zbog nelegalne gradnje.

“Skandalozno je kada onaj koji se zove zaštitnikom građana huška državu protiv građana u smislu da država ruši. Zaštitnik građana, čak i kada zakonski stvari nisu kakve bi trebale da budu, njegovo ime mu određuje da mora da bude na strani građana kršili oni zakon ili ne”, smatra Zukorlić.

‘Neopoziva ostavka jedini lijek’

Kasnije je Zukorlićeva stranka zatražila Jankovićevu ostavku. Zahtjev su obrazložili riječima po kojima “zaštitnik građana ima pravo da bude politički angažovan, da se kandiduje, pa i za predsjednika republike, ali ne može to da čini zloupotrebljavajući funkciju zaštitnika”.

“Zato je neopoziva ostavka jedini lijek za ovo što je učinio ovakvim izjavom”, rekao je Zukorlić.

No, po slovu zakona, na koji se poziva Zukorlić, u nadležnosti zaštitnika građana je, među ostalim, ukazivanje na vrijednosti pravne države i kontrola rada organa uprave. Uključujući i lokalne, poput onih u Novom Pazaru.

Izvor: Al Jazeera i agencije