Hrvatska: Novo povlačenje mesa zbog salmonele

Perad, Meso
Veterinarska inspekcija na terenu pojačano nadzire kvalitetu hrane, a naglasak je na uvoznom mesu (Davor Puklavec / Pixsell)

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je potrošače o novom povlačenju i opozivu piletine iz Poljske i puretine iz Italije zbog prisutnosti salmonele i utvrđenih nepravilnosti.

Kako stoji u priopćenju, pojačanim veterinarskim nadzorom u proizvodu “Smrznuti pileći file prsa A klasa”, u pakiranju od 500 grama, LOT broja 160715255 s naznakom “najbolje upotrijebiti do 14.07.2017.”, proizvođača Zakłady Miesne “UNIMIES” Sp. z o. o., ul. Powstańców Styczniowych 932-500 Chrzano iz Poljske, odobrenog broja PL-12030323 WE i proizvedenog za Metro Cash&Carry iz Zagreba, utvrđena je bakterija salmonela.

Taj proizvod, kako se navodi, tako nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Također, veterinarskim nadzorom u trgovačkom lancu Kaufland Hrvatska k.d., i to u proizvodu “Pureća prsa – svježa” u pakiranju od 750 grama, LOT broja L05176064 s rokom valjanosti 24.11.2016. i proizvođača AIA, S.P.A., Piazzale Apollinare Veronesi 1, 37036 S. Martino iz Italije i odobrenog broja 0851M, utvrđena je bakterija salmonela.

Salmonela u jajima, mesu i siru

“Veterinarska inspekcija u ovom trenutku provodi inspekcijski nadzor te će, ako se utvrdi da je proizvod stavljen na tržište kroz druge trgovačke lance, o tome pravovremeno obavijestiti javnost”, navodi se u priopćenju.

Nakon što je u posljednje vrijeme u jajima, mesu i siru na policama trgovina u Hrvatskoj pronađena salmonela, veterinarska inspekcija na terenu pojačano nadzire kvalitetu hrane.

Potrošači su oprezniji, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je i strožija pravila za uvoz mesa. Do hrvatskih potrošača stigla je vijest da je salmonela do sada otkrivena u piletini, pačetini i ćevapčićima s teletinom.

Dok trgovački lanci u kojima su pronađena zaražena jaja, meso i sir, tvrde da su pojačali kontrolu kvalitete, na terenu ih pojačano nadzire i 200 veterinarskih inspektora. Naglasak je na uvoznom mesu, koje se, kako je rekao ministar poljoprivrede, pokazalo rizičnijim nego domaće.

“Neću dozvoliti da se uvozi smeće u Hrvatsku, kad govorimo o hrani”, kazao je Tolušić. Iako uvoz ne može smanjivati, Tolušić je najavio rigoroznija pravila u kontroli zdravstvene ispravnosti uvoznih namirnica.

“Ne možemo dozvoliti da uvozimo stvari, napravimo jednu ili dvije analize, nečega što smo minimalno propisali, a kad tu istu stvar izvozimo iz Hrvatske u Sloveniju, Njemačku Austriju ili Francusku radimo 12 analiza nečega”, kaže on.

Samo ove godine među 4.242 provedene kontrole hrane, u 1.714 slučajeva veterinarska inspekcija pronašla je zdravstvene nepravilnosti, a 67 uzoraka bilo je pozitivno na salmonelu.

Hrana se zato pojačano analizira i u laboratoriji Veterinarskog instituta. Dnevno dobiju oko 150 uzoraka. Zbog zdravstveno neispravne hrane veterinarski inspektori ove su godine podnijeli 48 optužnih prijedloga. 

Hrvatski ministar poljoprivrede nedavno je najavio razrješenje svojeg pomoćnika za veterinarstvo Tomislava Kiša zbog zakazivanja u obavještavanju javnosti o salmoneli pronađenoj nedavno u piletini i pačetini iz Lidla.

Javnost obaviještena s dvije sedmice zakašnjenja

Lidl je dobio analizu tog mesa 2. studenog, a Ministarstvo je obavijestilo javnost dva tjedna nakon što je saznalo o salmoneli u uvezenoj piletini i pačetini.

Ministar je rekao da je Kiš načelno postupao po proceduri, ali da o svemu nije izvijestio ministra, a Tolušić smatra kako je, kao prva osoba Ministarstva, o slučaju salmonela trebao biti obaviješten.

“Kao ministar poljoprivrede osobno smatram da javnost mora odmah biti obaviještena o svakoj potencijalnoj opasnosti za zdravlje, bez obzira što procedure to ne nalažu. Iako je Ministarstvo poljoprivrede postupilo po svim zadanim procedurama, morali smo biti brži i učinkovitiji. Moramo promijeniti način razmišljanja i ne biti birokrati, nego uistinu voditi brigu o našim građanima. Smatram da smo mogli učiniti više i zato ću tražiti odgovornost nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede”, izjavio je Tolušić.

Izvor: Al Jazeera i agencije