Zukorlić: Ombudsman huška državu protiv građana

Muamer Zukorlić: 'Zaštitnik građana treba biti advokat odbrane, on ne može biti na strani tužioca' (Al Jazeera)

Poslanik u Skupštini Srbije i lider Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić izjavio je u utorak da je premijer Srbije Aleksandar Vučić u vezi s rušenjem objekta u Novom Pazaru postupio državnički i optužio ombudsmana Sašu Jankovića da huška državu protiv građana.

Zukorlić je novinarima u parlamentu kazao da je Vučić svojim stavom pokazao da zakoni i sistem države za cilj trebaju imati zaštitu interesa građana, mir i stabilnost te da slovo zakona ne smije biti sredstvo političkog obračuna.

“To je, nažalost, ovih dana bilo aktuelno sa pozicije lokalne vlasti i sandžačkih političara u obračunu sa mnom. Zato se ja zahvaljujem premijeru Vučiću na tom stavu i smatram da je veoma dobro i mudro postupio”, rekao je Zukorlić.

Komentirajući izjavu Jankovića, koji je govorio o selektivnoj suspenziji zakona, Zukorlić je rekao da on ne vrši funkciju zaštitnika građana, već da svoje stavove i ponašanje formulira shodno izvjesnim političkim interesima.

“To je skandalozno. Ne može on huškati državu protiv građana. Zaštitnik građana je kao advokat odbrane, on ne može biti na strani tužioca nikada u odnosu na svog klijenta, a građani su klijenti zaštitnika građana. Ovo je paradoks”, rekao je on.

Kaže da nije iznenađen jer “zna kako se Janković ponašao 2010. godine”, prilikom konstituiranja Bošnjačkog nacionalnog veća, kada je, kaže, javno bio na strani vlade Borisa Tadića i tadašnjeg ministra za ljudska i manjinska prava.

Zaštitnik građana ranije je ustvrdio da premijer Vučić svojom izjavom da se neće rušiti nelegalni objekat investitora Zukorlića u centru Novog Pazara i da neće “razbijanje glava” s muslimanima uništava vladavinu prava, zloupotrebljava funkciju i stvara vjersku netrpeljivost u toj zemlji.

On je u saopćenju naveo da Vučić nema pravo suspendirati zakone po svojoj procjeni i ocijenio da to što on preuzima nadležnosti državnih organa predstavlja svojevrstan “državni udar”.

Izvor: Al Jazeera i agencije