Balkanski lideri: Ulazak u EU je jedina opcija

Europska budućnost Zapadnog Balkana tema je skupa koji je u Sarajevu okupio neke bivše i sadašnje čelnike ovog dijela Europe. Svi su se saglasili kako je ulazak u Europsku uniju jedina opcija za države regije koje još nisu članice.

U BiH se nadaju kako će političko zajedništvo i povjerenje postići ulaskom u EU. U Predsjedništvu ove države imaju optimistične planove do okončanja mandata 2018. godine.

„Ja mislim da je moguće, a nije garantovano da do kraja 2018. dobijemo taj status kandidata u EU. Ne samo zato što ćemo ispuniti pitanja, preduslov je da se promijeni politička atmosfera. Ako ostane kao sada, ni 2018., 2020., ni 2022. to nećemo dobiti“, kaže Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Europska budućnost države, tema je koju ne dovode u pitanje. Na unutrašnjem planu pojedini članovi Predsjedništva vjeruju kako je puno posla pred njima.

„Bitno je da se opredijelimo da Bosna i Hercegovina ima svoju cjelovitost, nerazgradljivost, u smislu funkcioniranja kada je u pitanju vođenje vanjske politike, ali na unutarnjem planu moramo je reorganizirati jer ovako je apsolutno neučinkovita“, smatra član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

U javnosti se o tome plasiraju različite političke teze. Od povratka nadležnosti entitetima, što najavljuju vlasti iz Banjaluke, do jačanja državnih kapaciteta, što se može čuti u Sarajevu.

„Bosna i Hercegovina je srce svih problema na Balkanu. U mjeri u kojoj je Balkan uspješan, u toj mjeri je Bosni i Hercegovini bolje“, ističe Zlatko Lagumdžija, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ispunjavanje uvjeta

Svima u regiji bit će bolje u EU, jasno je u videoporuci rekao predsjednik Crne Gore, iz Sarajeva javlja novinar Al Jazeere Boris Gagić.

„Puno se govorilo o neophodnosti ulaska zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Ali taj evropski put svake zemlje ovisiće o tome koliko brzo budu ispunjavali uslove koje pred njih stave iz Brisela“, dodaje.

U ispunjavanju te domaće zadaće, stav je onih koji su kroz sve prošli, uzdajte se u sebe.

„Ako sami ne budete radili na tome, Nema te Europske unije koja će vas uvesti za ruku u članstvo te organizacije. Prema tome, prije svega svaka zemlja snosi odgovornost za svoj razvoj i budućnost“, naveo je bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

Razvoj i budućnost, na kraju tog puta, prvenstveno moraju osjetiti i vidjeti građani.

Izvor: Al Jazeera