U Hrvatskoj zbog salmonele pojačana kontrola hrane

Nakon što je u jajima, mesu i siru na policama prodavnica u Hrvatskoj pronađena salmonela, veterinarska inspekcija na terenu pojačano nadzire kvalitet hrane.

Potrošači su oprezniji, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je i strožija pravila za uvoz mesa, izvještava Ivan Vrdoljak, reporter Al Jazeere.

Do hrvatskih potrošača stigla je vijest da je salmonela do sada otkrivena u piletini, pačetini i ćevapčićima s teletinom.

“Mislio sam danas uzeti, ali neću. Pričekat ću malo da se to sredi, dok te kontrole i to sve prođe. Inače nisam uzeo ništa, uzeo sam malo jabuka i toga. Neću uzet”, kaže Marinko, stanovnik Zagreba.

“Pazim kako spremam. Pripremi doma jako puno posvećujem pažnju. Da bude jako dobro skuhano, ako je nešto jer nisam sigurna ni u ove domaće baš, ne vjerujem baš puno u kontrolu”, kaže Zagrepčanka Slavica.

Nadzor i inspekcije

I dok trgovački lanci u kojima su pronađena zaražena jaja, meso i sir, tvrde da su pojačali kontrolu kvalitete, na terenu ih pojačano nadzire i 200 veterinarskih inspektora. Naglasak je na uvoznom mesu, koje se, kako nam je rekao ministar poljoprivrede, pokazalo rizičnijim nego domaće.

“Neću dozvoliti da se uvozi smeće u Hrvatsku, kad govorimo o hrani”, kazao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Iako uvoz ne može smanjivati, Tolušić najavljuje rigoroznija pravila u kontroli zdravstvene ispravnosti uvoznih namirnica.

“Ne možemo dozvoliti da uvozimo stvari, napravimo jednu ili dvije analize, nečega što smo minimalno propisali, a kad tu istu stvar izvozimo iz Hrvatske u Sloveniju, Njemačku Austriju ili Francusku radimo 12 analiza nečega”, kaže on.

Samo ove godine među 4242 provedene kontrole hrane, u 1714 slučajeva veterinarska inspekcija pronašla je zdravstvene nepravilnosti. 67 uzoraka bilo je pozitivno na salmonelu.

Dodatna opreznost

Hrana se zato pojačano analizira i u laboratoriji Veterinarskog instituta. Dnevno dobiju oko 150 uzoraka.

Za otkrivanje salmonele treba im oko 72 sata, a potrošače pozivaju da i sami budu oprezni. Meso, upozoravaju, treba pripremati na čistoj površini i kuhati ili peći dovoljno dugo. 

“Devedeset posto svih nevolja pravilnom higijenom i postupanjem sa hranom, sve nevolje mogu i sami riješiti. Svu hranu ne možemo pregledati, jer kad bi morali uzorkovati svu, onda više ne bi imali što niti prodavati”, kaže Andrea Humski iz Hrvatskog veterinarskog instituta.

Zbog zdravstveno neispravne hrane veterinarski inspektori ove su godine podnijeli 48 optužnih prijedloga. Koliko će biti novih, ovisit će o rezultatima analiza koje u toku.

Izvor: Al Jazeera