Tolušić: Staro meso vraćali u prodaju u Hrvatskoj

Inspekcije su u Hrvatskoj u posljednjih sedam dana provele kontrolu u 10 distributivnih centara trgovačkih lanaca (AP)

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potvrdio je kako su inspektori kontrolirali meso u 10 distributivnih centara, te u svima našli nepravilnosti – “u nekima manje, a u nekima vrlo ozbiljne”.

Budući da službeni rezultati analize tek trebaju stići, novinarima portala Index nije želio reći o kojim se centrima radi.

“Dijelu mesa ne može se dokazati podrijetlo. Pronađeno je meso kojem je istekao rok trajanja i koje je prepakiravano, zamrzavano i stavljeno u prodaju s rokom trajanja na još dvije godine”, ispričao je ministar Tolušić.

Smatra da javnost mora znati, ali nije želio precizirati o kome se točno radi jer još nema službenih nalaza.

“To meso ni u kojem slučaju ne smije doći na police trgovačkih lanaca. Bit će i novčane kazne, a ići će i kaznene prijave, ovisi o prekršaju”, kaže.

Ustvrdio je i kako inspekcije, te ministarstvo kojem je na čelu “ne diže paniku”, ali i dodao: “Hoćemo li uvesti red ili nećemo? Ako nećemo, dižem sidro”.

“Radi se o hrani koja je ozbiljno neispravna. Ne mislim nijednu stvar tajiti nego posložiti sve kako treba i onda će ljudi imati povjerenje u sustav”, odlučan je Tolušić.

Uskoro i konkretna imena

Kasnije je Tolušić gostovao i u Dnevniku Hrvatske televizije, te ponovio kako “na tržištu ima proizvoda koji očito nisu zdravstveno ispravni”. Po njemu, “takvi proizvodi će teško naći mjesto na policama”.

“Da je nešto upola jeftinije od hrvatskog, to može i mora samo biti ako roba nije kvalitete koje mora biti. Salmonela nije nešto sa čime se moramo igrati. Oni koji se ne pridržavaju pravila bit će rigorozno kažnjeni, a zdravlje potrošača je najvažnije”, rekao je Tolušić za HTV.

Još je rekao kako ne najavljuje obračun, niti ima nešto protiv uvoznika dok god uvoze hranu koja je kvalitetna i zdravstveno ispravna.

“Imam problem s onima koji na tržište stavljaju neispravnu hranu, bili oni domaći ili uvoznici”, rekao je Tolušić.

Prethodno je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo kako je u posljednjih tjedan dana provelo kontrolu u 10 distributivnih centara trgovačkih lanaca, te istaknulo kako seu pronađene nepravilnosti u svim centrima.

Najavili su i kako će izvijestiti javnost o tome što su točno i u kojem trgovačkom lancu našli čim dobiju rezultate nalaza.

 

Izvor: Agencije