Janković: Vučićev ‘državni udar’ iz Novog Pazara

Janković tvrdi da su općinske vlasti u Novom Pazaru, ali i građani, od kojih su veliki broj muslimani, zatražili da preduzme mjere u slučaju gradnje (Al Jazeera)
Janković tvrdi da su općinske vlasti u Novom Pazaru, ali i građani, od kojih su veliki broj muslimani, zatražili da preduzme mjere u slučaju gradnje (Al Jazeera)

Zaštitnik građana Srbije Saša Jankovića tvrdi da premijer te zemlje Aleksandar Vučić svojom izjavom da se neće rušiti nelegalni objekat u centru Novog Pazara i da neće “razbijanje glava” sa muslimanima, uništava vladavinu prava, zloupotrebljava svoju funkciju i stvara vjersku netrpeljivost u toj zemlji.

Ombudsmen je u saopćenju naveo da Vučić nema pravo da suspendira zakone po svojoj procjeni i ocijenio da to što on preuzima nadležnosti državnih organa predstavlja svojevrstan “državni udar”, prenosi Tanjug.

‘Najgrublja manipulacija’

Premijer Srbije Vučić rekao je i ranije da će nastojati mirno da riješi slučaj gradnje objekta investitora Muamera Zukorlića, za koji se tvrdi da je nelegalan, da će se zakon poštovati, ali da to ne želi da rješava tako da rezultat bude” razbijanje glava”.

“Njegova ocena da bi rušenje nelegalnog objekta značilo ‘rat sa muslimanima’ i ‘razbijanje glava’ je najgrublja manipulacija, jer bespravna gradnja nije osobina muslimana već izraz bezakonja, koga, jasno je, ima među pripadnicima svih vera i nacija”, naveo je Janković.

Janković tvrdi da su općinske vlasti u Novom Pazaru, ali i građani, od kojih su veliki broj muslimani, zatražili da preduzme mjere u tom slučaju i da mu je predsjednik općine uručio dokumentaciju, uključujući i pisano odbijanje MUP-a da asistira u rušenju nelegalnog objekta.

“Izjave predsednika Vlade jasno su ukazale da uzrok problema nije greška bilo kog službenika, već premoć sile i politike nad zakonom i ravnopravnošću građana”, naveo je Janković.

Podrška Beograda

Potpredsjednik vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je ranije da Sveopći sabor islamske zajednice u Novom Pazaru, koji je sazvao narodni poslanik i bivši muftija Zukorlić, nije nikakav sabor, već predstava za publiku u Beogradu po principu “ja ću vam praviti probleme ukoliko ne rešite moje lične zahteve”.

To u Sandžaku “više ne prolazi”, rekao je Ljajić u intervjuu Politici.

Na konstataciju da se ti Zukorlićevi zahtjevi tiču univerziteta, on kaže da se radi o bespravnoj gradnji i pravljenju rugla od centra Novog Pazara, pa se želi skrenuti pažnja, pa se “priča okreće da se dobije podrška u Beogradu”.

Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje Srbije odbilo je žalbe Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, tako da 16 njegovih programa ostaje neakreditirano. Glavni argument za takvu odluku je loše nastavno osoblje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO