Dačić: Neki priželjkuju sukob u Sandžaku

Dačić vergla pjesmu koje smo se devedesetih naslušali (Screenshot / YouTube)
Dačić vergla pjesmu koje smo se devedesetih naslušali (Screenshot / YouTube)

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je da su napadi kojima je izložen predsjednik Vlade Aleksandar Vučić od zaštitnika građana, Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), ali i drugih političara i nevladinih organizacija, primjer su kako se mržnja i politički interes stavljaju iznad interesa Srbije.

Njegova reakcija uslijedila je nakon kritika, između ostalih i zaštitnika građana Srbije Saše Jankovića, koji je ustvrdio ranije da premijer Aleksandar Vučić svojom izjavom da se neće rušiti nelegalni objekat investitora Muamera Zukorlića u centru Novog Pazara i da neće “razbijanje glava” s muslimanima, uništava vladavinu prava, zloupotrebljava svoju funkciju i stvara vjersku netrpeljivost u toj zemlji.

On je u priopćenju naveo da Vučić nema pravo suspendirati zakone po svojoj procjeni i ocijenio da to što on preuzima nadležnosti državnih organa predstavlja svojevrstan “državni udar”, prenio jeTanjug.

Dačić: Stabilnost najvažniji interes Srbije

Najvažniji interes Srbije danas je stabilnost, ocjenio je Dačić u priopćenju za medije u ponedjeljak, i tvrdi da se Srbija po tome razlikuje od drugih država u regiji.

To, međutim, primećuje, ne odgovara svima u Srbiji.

“Njima bi izgleda više odgovaralo da dođe do sukoba Žandarmerije i značajnog dela Bošnjaka u Novom Pazaru umesto mirnog i dogovornog rešavanja problema”, konstatira Dačić, kako prenosi Tanjug.

Dačić je upitao i zašto sve dosadašnje vlasti nisu rušile sporni objekt, već je on, kako kaže, kao ministar policije, a po političkom nalogu demokrata u vrijeme njihove vlasti morao povlačiti Žandarmeriju u Novom Pazaru.

Tada se Saša Janković, a ni drugi, kaže Dačić, nisu oglašavali i objašnjava da Vučić nije rekao da zakon ne važi za Muamera Zukorlića, već da se mora voditi računa o stabilnosti i izbjegavanju širih sukoba te da treba iznaći rješenje problema dogovorom.

Navodeći da oni kojima je glavni politički moto protivljenje rušenju nelegalnih objekata u Savamali, sada traže da se nakon više godina ruši objekt u Novom Pazaru, Dačić kaže da je to i ranije dovodilo do velikih sukoba te da tu nema principa, već samo mržnje i protivljenja svemu što radi Vlada Srbije.

U priopćenju spominje i da je čak i mađarski premijer Viktor Orban u Nišu rekao da nema stabilne Europe bez stabilne Srbije te zaključuje da to u Srbiji nije jasno samo onima koji znaju da na političkoj sceni Srbije mogu opstati samo ako je Srbija nestabilna.

Stav BNV-a

Bošnjačko nacionalno vijeće, čiji je predsjednik Sulejman Ugljanin, u priopćenju u ponedjeljak je izrazilo prosvjed zbog izjave premijera Aleksandra Vučića u kojoj je, kako navode, bošnjački narod nazvao vjerskom skupinom.

U BNV kažu i da je premijer “davanjem naloga pravosudnim organima i policiji putem medija”, narušio vladavinu prava i sustav pravne države, dok činjenicu da je člana svoje vladajuće koalicije, tzv. “muftiju Zukorlića” javno stavio iznad zakona, smatraju rušenjem principa jednakosti pred zakonom.

Premijer Srbije Vučić rekao je ranije da će nastojati mirno riješiti slučaj gradnje objekta investitora Muamera Zukorlića, za koji se tvrdi da je nelegalan, da će se zakon poštovati, ali da to ne želi rješavati tako da rezultat bude” razbijanje glava”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO