Vlasti Višegrada nezadovoljne obnovom mosta

Obnova mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, jednog od tri spomenika Bosne i Hercegovine na listi UNESCO-a, završena je krajem prošle godine.

Ipak, most još nije zvanično otvoren. U općini kažu da je upitno i izdavanje upotrebne dozvole zbog niza zamjerki koje imaju prema investitoru iz Turske.

Višegrad tako dočekuje kraj još jedne sezone bez povećanog broja turista, jer glavna turistička atrakcija u gradu još nije zvanično otvorena, kažu vlasnici splavova.

Od te svečanosti mnogo su očekivali i prodavači suvenira u blizini mosta.

“Da čovjek tu sjedi više će ostaviti u apoteci nego što će zaraditi”, kaže Milinko Jovović, prodavač suvenira.

Svečano otvaranje mosta iz općine su najavljivali dva puta, ali sada imaju niz zamjerki na kvalitet radova.

Ne sviđa im se što mahovina već izrasta iz kamena i rasvjeta koja, tvrde, smeta prolaznicima.

Najviše su zabrinuti jer je, kako kažu, izvođač smanjio nivo korita dok je obnavljao lukove zbog čega mostu prijeti opasnost u slučaju obilne kiše.

Upitno izdavanje upotrebne dozvole

Načelnik Višegrada smatra da je zbog svega upitno i izdavanje upotrebne dozvole.

“Nadzorni organ kojeg su oni imenovali, nadzorni organ je počeo s radom tek od sredine započetih radova. Tako da ni nadzorni organ, u razgovoru s njim dobio sam informaciju, ne može garantovati za sve ono što je urađeno do trenutka kada je nadzorni organ imenovan”, objašnjava načelnik Mladen Đurević.

Zbog problema na obnovi, ranije je reagovala i građevinska inspekcija bh. entiteta Republike Srpske, koja je nakratko zaustavila radove, kažu u entitetskom Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa. Bilo je, kažu, i ponavljanja radova.

“U jednom momentu je rađeno fugovanje, te fuge nisu bile na zadovoljavajući način urađene i to je tokom radova popravljeno”, kaže Milijana Okilj iz ovog zavoda.

Saznajemo da je do neusaglašenosti i nesporazuma došlo zbog različitih standarda u restauraciji spomenika.

‘Na projektu radili vrhunski stručnjaci’

U turskoj Agenciji za saradnju i koordinaciju kažu da su na projektu radili njihovi vrhunski stručnjaci.

Ističu da je sve rađeno uz saglasnost predstavnika UNESCO-a, institucija bh. entiteta Republika Srpska i Općine Višegrad.

U Turskoj je, kažu iz tima za koordinaciju Agencije za međunarodnu pomoć i saradnju, zabranjeno montirati bilo šta na historijske građevine, a u Višegradu su tražili da na most bude montirana rasvjeta.

Dodaju da s drugim zahtjevima kasne, jer nisu bili predviđeni prvobitnim projektom, ali da će ih ipak ispuniti.

„Sve bi trebalo da bude završeno do aprila naredne godine. Uzimajući u obzir vremenske uslove i plan našeg predsjednika, planiramo svečano otvaranje u aprilu ili maju”, kaže Birol Cetin, koordinator TIKA-e za BiH.

Dodaju da je TIKA investirala blizu pet miliona eura u obnovu mosta i da mu je prije toga prijetilo propadanje.

Izvor: Al Jazeera