Video: Svađa Pernara sa putnicima u tramvaju

Iz stranke navode da je Pernar iznio suprotne stavove ogromne većine članstva Živoga zida (Patrik Macek / PIXSELL)

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar ponovo je privukao pažnju javnosti jer se na internetu pojavio snimak napravljen dok se vozio tramvajem u Zagrebu u kojem se svađao sa drugim putnicima.

Iako povod svađe i tema nisu potpuno jasni, Pernar navodno nije imao kartu, zbog čega je nastala svađa, prenose hrvatski mediji.

Jedan od putnika je vikao, držeći kartu, da uredno sve plaća i pitao Pernara “smatra li ga zbog toga kretenom”. Na to je Pernar počeo pričati o tome da ne treba podržavati HDZ. 

Živi zid se ogradio od Pernara

Stranka Živi zid ogradila se danas od izjava svog zastupnika u hrvatskom Saboru nakon što je iznio stav da se u Jasenovcu dogodio genocid, a da je Oluja bila etničko čišćenje.

“Mišljenja koja je saborski zastupnik Ivan Pernar iznio o Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu ne predstavljaju stav stranke Živi zid”, stoji u saopćenju objavljenom sinoć na Facebooku Živog zida, u kojem se navodi kako ta stranka smatra da bi historiju trebalo staviti na prosuđivanje historičarima.

“Poštujemo i cijenimo stavove zastupnika Pernara o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji i svijetu, napose o monetarnoj i ekonomskoj politici, ali u slučaju procjenjivanja događaja iz hrvatske prošlosti on ne samo da nije iznio stavove stranke već je, štoviše, iznio suprotna stajališta ogromne većine članstva Živoga zida. Iz toga razloga stranka se ovim priopćenjem ograđuje od navedenih stajališta”, poručili su iz Živog zida. 

Nakon što je jučer na svom Facebooku profilu pisao o ratnim događanjima, Pernar je jutros na toj društvenoj mreži naveo kako “nas dio političara na svim stranama želi vraćati u rat, a rane su svježe”.

“Nažalost, mnogi od tih političara iskorištavaju zločine koje su činili pripadnici drugih naroda da bi prikrivali kriminal odnosno ekonomski zločin koji oni sami provode nad vlastitim narodom.”

Jasenovac i Oluja

Pernar je u subotu događanja u Jasenovcu za vrijeme Drugog svjetskog rata prozvao genocidom, dok je akciju Oluja okarakterizirao kao etničko čišćenje.

Naveo je i da je primijetio “kod dijela Srba da se boje da će biti etiketirani kao genocidan narod ako priznaju genocid u Srebrenici”, dodajući da mu je knjiga Demonizacija Srba Emila Vlajkija “otvorila oči”. 

Pernar je malo prije ove objave na Facebooku napisao da je “Oluja bila etničko čišćenje”.

“Ali od strane koga? Srpskih vođa koje su odbile mirovni plan i pozvali sve Srbe da napuste Krajinu, cilj je bio da se te Srbe potom naseli na Kosovu što su izbjegli Srbi odbili. Oni koji su prihvatili, pobjegli su za Kanadu i Ameriku prvom prilikom.”

Saborski zastupnik Živog zida prije nekoliko dana napustio je emisije koje su emitirane uživo na televizijima Z1 i HRT. 

Izvor: Agencije