Počinje predizborna kampanja u Makedoniji

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o promjeni ime države u Sjeverna Makedonija (Al Jazeera)

Uoči početka izborne kampanje predstavnici koalicija i političkih stranaka, koje će učestvovati 11. decembra na prijevremenim parlamentarnim izborima u Makedoniji, potpisali su Kodeks kojim se obavezuju na fer i demokratski izborni proces.

Predsjednik Državne izborne komisije Aleksandar Čičakovski rekao je tim povodom da fer i demokratski izbori počivaju na principima demokratije i doprinose opštem i demokratskom razvoju društva. Dodao je da svi učesnici izbora svojim aktivnostima postavljaju temelje demokratije i doprinose gradnji povjerenja u izborni sistem države. 

Kodeks su potpisali lider stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, lider SDSM-a Zoran Zaev, predstavnik DUI-ja Izet Mexhiti, lider DPA-e Menduh Thaci i predstavnici ostalih stranaka koje su najavile učešće na izborima.

Poštivanje Kodeksa

Nakon potpisivanja Kodeksa lideri i predstavnici političkih partija pozvali su članove i aktiviste na njegovo poštivanje te da se obavežu na fer i demokratske izbore. 

Opozicija je navela da je Kodeks bio potpisan i na proteklim izborima, ali se nije poštivao. U tom smislu, izrazili su nadu da će ovaj put biti ispoštovan. 

Potpisivanju Kodeksa, kojim su se učesnici na izborima obavezali na fer i demokratski izborni proces, prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora u Makedoniji, ambasadori SAD-a, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, zamjenik ambasadora EU-a, šef misije OSCE/ODIHR-a, članovi Državne izborne komisije i ostali predstavnici partija. 

Kampanja za prijevremene parlamentarne izbore u Makedoniji počinje 21. novembra i trajat će do 9. decembra.

Na njima će učestvovati 11 političkih subjekata: pet koalicija i šest političkih stranaka.

Pravo glasa ima 1.784.524 građanina Makedonije i 20.591 državljanin sa stalnim prebivalištem izvan Makedonije. 

Izvor: Agencije