Hrvatska: Unutarstranački izbori u SDP-u

Davor Bernardić i Ranko Ostojić za sedam dana će odmjeriti snage u izbornoj trci za predsjednika SDP-a, najveće opozicione stranke u Hrvatskoj. Između sedam kandidata u prvom krugu izbora, uprkos slabom odazivu članstva, Bernardić je sa 46 posto glasova odnio uvjerljivu pobjedu, dok je Ostojić osvojio upola manje glasova.

No, osvojenih 46 posto glasova ipak je nedovoljno da bi u prvom krugu unutarstranačkih izbora zasjeo na mjesto predsjednika SDP-a. Hoće li on biti nasljednik Zorana Milanovića ili Ranko Ostojić odlučit će članovi stranke iduće subote.

”Kolegice i kolege su mi ukazavši povjerenje dali do znanja da su SDP-u potrebne promjene hvala vam na tome, ali isto tako ono što nas čeka i ono što nas čeka kao SDP-ovce je izgradnja boljeg društva i promjene u Hrvatskoj”, rekao je Davor Bernardić, kandidat za predsjednika SDP-a.  

”Ja želim reći da SDP danas zaista ima praznik demokracije, čestitam naravno i Davoru, moram reći da evo naše kako se kaže starije snage će odmjeriti u ovih sedam dana itekako borbu jer ja nikad ne odustajem. Prema tome Davoru neće biti lako”, rekao je Ranko Ostojić, kandidat za predsjednika SDP-a.

No, u utrci za šefa SDP-a neće biti lako niti Ostojiću, jer je u odnosu na Bernardića dobio upola manje glasova. Njemu je pak sinoć, nakon objave rezultata stigla neizravna podrška europarlamentarca Tonina Picule, koji je na ovim izborima doživio neuspjeh.

”Treba čestitati Davoru Bernardiću koji je dobio izuzetno respektabilan broj glasova i time potvrdio da ova stranka želi promjene. Ja mu na tome čestitam, očekujem da će i ovih tjedan dana, ne bih volio reći borbe, unutarstranačkog natjecanja za prvo mjesto u osnovi samo potvrditi ovo što se dogodilo večeras”, kazao je Tonino Picula, kandidat za predsjednika SDP-a.

Ostojić će teško nadoknaditi razliku

I politički analitičar Darijo Čerepinko smatra da će Ostojić teško nadoknaditi razliku u glasovima.

”Gospodin Ostojić teško može nadoknaditi razliku, osim u tjednu koji je pred nama ne odradi izuzetno dobru kampanju koja će mobilizirati glasače SDP-a odnosno članove SDP-a. Kako one koji su glasovali za neke od drugih protukandidata tako i one koji uopće nisu izašli na izbore”, rekao je Darijo Čerepinko, politički analitičar.  

Izbori u SDP-u održavaju se nakon parlamentarnih jer je to statutarna obaveza, ali i nakon što je aktualni predsjednik stranke Zoran Milanović, poslije izbornog neuspjeha, najavio da se više neće kandidovati za to mjesto. Iako je svih sedam kandidata za predsjednika stranke u kampanji isticalo kako SDP-u trebaju promjene, Ostojić i Bernardić, smatra Čerepinko, nisu pokazali ništa novo.

”Gospodin Ostojić je puno energičniji kandidat, ima nešto više emocija, energije i političkog erosa od gospodina Bernardića. Ali na razini ideja i smjera u kojem bi SDP trebao ići nismo vidjeli ništa novo i to su pokazali izbori u kojima oni nisu uspjeli ne samo zainteresirati hrvatsku javnost nego čak ni većinu svog članstva”, rekao je Darijo Čerepinko, politički analitičar.

Od oko 37 hiljada članova na izbore u prvom krugu izašlo ih je tek pola, a za pola godine na lokalnim izborima SDP će tražiti povjerenje građana iz cijele Hrvatske. Nimalo lagan zadatak za novog predsjednika SDP-a.

Izvor: Al Jazeera