Droga na Balkanskoj ruti izazov za policiju

Borba protiv krijumčarenja droge izazov je za policije zemalja jugoistočne Evrope, država preko kojih takozvanom Balkanskom rutom narkotici putuju s Bliskog istoka ka zapadu Evrope. To je razlog zbog kojeg je i američka agencija za suzbijanje droge – DEA, otvorila regionalno predstavništvo u Zagrebu. 

Više od 600 kilograma različitih vrsta narkotika zaplijenjeno je prošle godine u Hrvatskoj jednoj od tranzitnih zemalja na balkanskoj krijumčarskoj ruti. U presretanju krijumčarskih puteva, hrvatskim policajcima priključila se i DEA – američka agencija za suzbijanje droga.

„Dugogodišnja odlična suradnja s hrvatskom policijom na slučajevima suzbijanja međunarodnog krijumčarenja droga je jedan od razloga zašto je DEA odlučila otvoriti regionalni ured baš ovdje u Zagrebu“, kazala je Nikolina Gotal, iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

„DEA ured u Zagrebu jedan je od 15 ureda te američke agencije u Europi. Smješten je u zgradi američkog veleposlanstva. Ondje kažu da će prisutnošću u Hrvatskoj DEA u svojim istragama moći brže reagirati, i kvalitetnije surađivati s partnerskim službama u regiji na suzbijanju krijumčarenja droge“, javlja reporter Al Jazeere Ivan Vrdoljak.

Velika vrijednost zaplijenjenih narkotika

Od Bliskog Istoka prema zapadu Evrope, balkanskom rutom godišnje prolaze narkotici u vrijednosti 21 milijarde dolara. U Hrvatskoj je prošle godine u 8921 zapljeni policija oduzela 485 kilograma marihuane, 157 kilograma heroina i 30 amfetamina, te po 15-ak kilograma hašiša i kokaina.

Ulogu Amerikanaca u tome objašnjava bivši predstojnik Vladina ureda za suzbijanje droga, koji je s njima i sam surađivao.

„Teško je očekivati da bi se bilo kakva jača akcija i bilo kakva jača kombinacija u imobilizaciji kriminalne grupe mogla odvijati bez prisustva DEA-e. Suradnja s njima ne datira iz ovih novih vremena, da tako kažem. Ona je već tu više dekada na ovim područjima Jugoistočne Europe ili Jugozapadnog Balkana. Za nas u Hrvatskoj je vrlo značajno da je ured tu“, rekao je Dubravko Klarić, kriminalist.

Jedna od takvih akcija agencije koja ima devet hiljada zaposlenih u 68 zemalja, bila je i tzv. Balkanski ratnik 2010. godine, kada je u Južnoj Americi zaplijenjeno više od dvije tone kokaina namijenjenog Zapadnoj Europi, za što je optužen državljanin Crne Gore Darko Šarić.

Izvor: Al Jazeera