U Beogradu počelo suđenje Perišiću za špijunažu

Pod optužbom za špijunažu, u Višem sudu u Beogradu počelo je suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba vojske Jugoslavije, penzionisanom generalu Momčilu Perišću

Osim Perišića, u ovom slučaju optuženi su Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, javlja Tanjug.

Prvog dana suđenja Perišić je saslušan, a sljedeći pretres zakazan je za 22. decembar. Kako se Perišić izjasnio o optužnici njegov advokat nije mogao reći, zbog odluke suda o isključenju javnosti.

“Hapšenje generala Momčila Perišića 2002. godine bilo je najveća obaveštajna afera u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija i politički skandal međunarodnih razmera. U vreme kada je uhapšen, Momčilo Perišić bio je potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Savezne Republike Jugoslavije, a od 1993. do 1998. načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije”, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Glušac.

Oslobođen u Hagu

Ponovo je postupak aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gdje mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. godine u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za “odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Johnu Neighbouru”, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Dokumenti su navodno bili originalni i nosili su oznaku vojne tajne. Perišić je optužen za špijunažu. Postupak protiv njega pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se on tada pozvao na poslanički imunitet. Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred Krivičnim odjeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Izvor: Al Jazeera i agencije