Odbijena inicijativa za smjenu komesara Vahida Ćosića

Vahid Ćosić je ranije izjavio kako ne misli podnijeti ostavku iz moralnih razloga (Arhiva)

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ocijenio je neprihvatljivom inicijativu ministra unutrašnjih poslova KS-a za smjenu policijskog komesara Vahida Ćosića, “iz razloga što ne sadrži dokaze na osnovu kojih bi se pokrenuo postupak za smjenu policijskog komesara”.

Odlučeno je to jednoglasno na sjednici Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara, a nakon razmatranja spomenute inicijative, saopćeno je iz ovog odbora.

Kako se navodi, Nezavisni odbor je, na vlastitu inicijativu, 12. oktobra poduzeo aktivnosti na prikupljanju dodatnih informacija i dokaza radi utvrđivanja eventualne odgovornosti policijskog komesara.

“U tom kontekstu, prikupljene su informacije od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u Bosni i Hercegovini, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije Bosne i Hercegovine, Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Federalne uprave policije, Kantonalnog tužilaštva KS-a, Komisije za sigurnost Skupštine KS-a, premijera KS-a, ministra unutarnjih poslova KS-a, policijskog komesara, Sektora za pravne, kadrovske, logističke poslove i edukaciju MUP-a KS-a, načelnika sektora uniformirane policije MUP-a KS-a i načelnika sektora kriminalističke policije MUP-a KS-a”, navodi se.

Raprava 7. novembra

Iz Nezavisnog odbora ističu da će prikupljene informacije biti razmatrane na sljedećoj sjednici tog tijela, o čemu će javnost biti obaviještena.

Nezavisni odbor je zakazao raspravu o pokretanju disciplinskog postupka protiv policijskog komesara za 7. novembar, kada će kao prvostepeni disciplinski organ donijeti odluku u tom predmetu.

Ćosić je ranije izjavio kako ne misli podnijeti ostavku iz moralnih razloga.

Cijela priča je pokrenuta nakon pogibije dvije studentice, Selme Agić i Edite Malkoč, koje je 10. oktobra automobilom udario i ubio Sanjin Sefić.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada