Branimir Glavaš se povlači iz Hrvatskog sabora

Branimir Glavaš, HDSSB, Hrvatska
Branimir Glavaš kaže da na izbornom saboru stranke neće biti kandidat niti za jednu političku fukciju (Marko Lukuni? / Pixsell)

Jedini saborski zastupnik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje i osnivač te stranke Branimir Glavaš, s današnjim danom (srijeda), povlači se iz Hrvatskog sabora, u kojem će ga zamijeniti Josip Salapić, kaže se u priopćenju HDSSB-a, koje je poslao predsjednik stranke Dragan Vulin, kako prenosi Hina.

Nakon nedavnog unutarstranačkog raskola, u kojem je skupina članova, s Dinkom Burićem i osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem na čelu ,isključena iz HDSSB-a, Glavaš je rekao na konferenciji za novinare kako će učiniti sve da se stranka očuva te da ne isključuje ni mogućnost izlaska iz Sabora, jer, nakon devet mandata, “nije željan Sabora”.

Sud časti HDSSB-a u prvom stupnju prošli je tjedan iz stranke isključio Šišljagića, gradonačelnika Donjeg Miholjca Zorana Kovača te još šest osoba, a protiv još osam članova pokrenuti su stegovni postupci.

‘Urušavanje stranke nakon Glavaševog povratka’

HDSSB-ov Sud časti iz stranke je isključio i predsjednicu Glavnog odbora Danijelu Lovoković, njezina zamjenika Dinka Burića te još četvoro članova.

Burić je ranije rekao kako za “katastrofalne rezultate” stranke na svim izborima u posljednjih 20 mjeseci najveću odgovornost snose Glavaš i Vulin, poručivši da “ne treba biti veliki mudrac” da se vidi kako se Glavaševim povratkom u stranku, nakon izlaska iz zatvora, “politički život HDSSB-a strmoglavo počeo urušavati”.

U stranačkom priopćenju za javnost navedeno je kako su članovi isključeni iz HDSSB-a zbog ozbiljnih povreda prava i obveza utvrđenih statutom stranke te zbog svog političkog djelovanja i javnih istupa, organiziranja i okupljanja neformalne skupine članova HDSSB-a, s ciljem onemogućavanja redovnog rada legitimno izabranih stranačkih tijela.

Vulin je nakon toga je pozvao stranačko članstvo da ostane čvrsto uz stranku, da se ne dijeli i ne svrstava na različite strane, a  suspendirane članove, ne i one isključene, pozvao je da se vrate u okvir stranke, jer je sve što traže (sjednica Glavnog odbora i izvanredni izbori) već ionako u proceduri.

Vulin je najavio da stranka ide u pripreme sjednice Glavnog odbora i izvanrednog izbornog sabora, koji bi se trebao održati do kraja godine, te jačanje stranke dovođenjem novih, mladih ljudi.

Ustvrdio je da će se izborni sabor organizirati prema najvišim demokratskim standardima, da će se svatko imati pravo kandidirati, a hoće li on ostati na čelu stranke, kazao je, odlučit će članovi HDSSB-a.

“Nema potrebe da se dijelimo na dva tabora i izazivamo nove sukobe. Neću sudjelovati ni u kakvim sukobima, jer tu teško netko može profitirati. Pozivam sve da na vrijeme ovo zaustavimo”, poručio je Vulin.

Odbacio je optužbe isključenog Burića o lažiranju stranačke dokumentacije vezano za donošene odluka o suspenziji i isključenju nekih članova, istaknuvši da “neformalna skupina”, predvođena Burićem, koristi sve načine kako bi osporila rad legalnih stranačkih tijela.

Glavaš: Neću biti balast

Glavaš je izjavio da na izbornom saboru stranke neće biti kandidat niti za jednu političku funkciju, jer smatra kako je došlo vrijeme da stranku preuzme mlado vodstvo.

Pozvao je članstvo da podrži Vulina u vođenju HDSSB-a i ekipiranju novog mladog vodstva stranke koje on bude odabrao, kako bi se stvorile pretpostavke za političku budućnost stranke.

“Učinit ću sve da se stranka očuva, da se izabere novo vodstvo i ne zanima me preuzimanje nikakve dužnosti u HDSSB-u, pa ni one najniže. Neću biti balast HDSSB-u nakon izbornog sabora”, istaknuo je.

Upitan što će biti s njegovim saborskim mandatom, odnosno hoće li se povući iz Sabora kao jedini HDSSB-ov zastupnik, Glavaš je odgovorio: “I ta mogućnost dolazi u obzir. Nisam ja željan Sabora nakon devet mandata.”

Vrhovni sud Hrvatske u srpnju je ukinuo prvostupanjsku presudu Branimiru Glavašu, koji je bio osuđen zbog ratnog zločina počinjenog nad srpskim civilima u slučajevima “Garaža” i “Selotejp” i zatražio novo suđenje.

Izvor: Agencije