Medicinski fakultet u Sarajevu slavi 70. godina rada

Prije tačno 70 godina, u Sarajevu je osnovan Medicinski fakultet. Ta visokoškolska ustanova, proizvela je većinu zdravstvenog kadra Bosne i Hercegovine.

Džan Ahmed Jesenković jedan je od najboljih studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Na petoj je godini studija i kaže da se već osjeća spremnim za karijeru doktora medicine.

“Medicinski fakultet je svakako jedna od najstarijih obrazovnih institucija u BiH. To je jedna izvrsna baza nastavnika i smatram da se na ovom fakultetu održava jedna duga tradicija medicinskog obrazovanja i kao takva svi studenti koji upišu medicinski fakultet u Sarajevu dobiju kvalitetno obrazovanje koje će im pomoći u budućoj medicinskoj praksi”, rekao je Džan Ahmet Jesenković, student Medicinskog fakulteta.

Džan Ahmed je samo jedan od nekoliko stotina studenata na ovom fakultetu, koji je od svog osnivanja iškolovao većinu zdravstvenog kadra Bosne i Hercegovine, ali i određen broj iz susjednih zemalja.

Dekanesa Almira Hadžović-Džuvo kaže da su ljekari sarajevskog Medicinskog fakulteta pomogli i pri osnivanju medicinskih fakulteta u Tuzli i Banjoj Luci.

Stručnjaci širom svijeta

”Iz ovog fakulteta je izašlo oko 9.000 doktora medicine, više od hiljadu magistara medicinskih nauka, oko 700. doktora medicinskih nauka – tako da oni su svoje radno mjesto našli ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i šire. Mi znamo da imamo sigurno jednu od najjačih alumni organizacija bivših studenata jer su to stručnjaci koji su priznati širom svijeta”, kazala je Almira Hadžović-Džuvo, dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Brojni bosanskohercegovački ljekari postali su poznati daleko van granica svoje zemlje.

Milomir Ninković stekao je svjetsku slavu. Sada je šef državne klinike za estetsku hirurgiju u Minhenu. Svoje znanje prenosi i studentima u Sarajevu. Ovaj put govorio im je o pozitivnom djelovanju estetske hirurgije za ljudsku psihu.

”I kao što ste vidjeli u uvodnom dijelu, najvažnije je povratiti čovjeku samopouzdanje, a samopouzdanje možete nekad povratiti ako se čovjek osjeća kompletnim – i fizički i psihički i ako je postigao ono što on sam sebi želi”, kaže Milomir Ninković, šef Klinike za estetsku hirurgiju u Minhenu.

Nakon završetka studija, većina ljekara ostane raditi u Bosni i Hercegovini. Neki, ipak, odluče nastaviti svoje školovanje, specijalizacije ili karijere u inostranstvu. To je, kažu na fakultetu, priznanje o kvalitetu školstva.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Uz troje zaposlenika Medicinskog fakulteta, u pritvoru ostaje i suprug Višnje Lončar, zamjenice glavnog državnog odvjetnika, a njen sin, također osumnjičen, branit će se sa slobode.

11 Oct 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO