Krijumčari dovode nove izbjeglice u Srbiju

Više od šest hiljada izbjeglica i migranata trenutno je u Srbiji. Iako je Balkanska ruta prekinuta, uz pomoć krijumčara i dalje mnogi ulaze u ovu zemlju.

Uz cijenu od nekoliko stotina do nekoliko hiljada eura riskiraju ilegalni prelazak granice.

One koje policija uhvati prebacuju u prihvatne centre na jugu Srbije, izvještava Zoran Kosanović, reporter Al Jazeere.

Razdvojene porodice

Izbjeglice u Preševu još vjeruju da će se granice otvoriti i da će nastaviti put ka zemljama Zapadne Evrope. 

Ajum Kajumi iz Afganistana mjesecima je putovao do Srbije. Cilj mu je, kaže, Francuska. Priča nam da je dvadeset dana bio u zatvoru u Bugarskoj, četiri dana hodao do Srbije i kada je stigao u Beograd, policija ga je sprovela do Preševa.

“Dovela me je policija, nisam htio doći, ali sam morao. Uveli su nas u autobus i doveli ovdje. Nisam htio doći jer mi je majka ostala u Beogradu”, kaže on.

Njegov zemljak ne želi da nastavi put.

“Ostat ću u Srbiji, ne želim ići u druge zemlje Evrope, kao što su Njemačka ili Francuska. Nisam došao ovdje zbog novca, došao sam zbog sigurnosti i da spasim sebi život”, dodaje Sadi Ataula, Afganistan.

Sporadični dolasci

Najveći broj onih koji se trenutno nalaze u Prihvatnom centru u Preševu je iz Afganistana, Pakistana i Sirije, ali ima i onih koji su došli iz Bangladeša, Nepala i Šri Lanke. 

“Broj migranata već dva meseca stagnira, nemamo neka povećanja bitnija. Brojka se kreće tu od 700 do 800 već više od dva meseca novi dolasci su uglavnom sporadični”, kaže Goran Ćirić iz Komesarijata za izbjeglice.

Na jugu Srbije pored Preševa otvoren je nedavno još jedan prihvatni centar, u Bujanovcu.

“U dva prihvatna centra na jugu Srbije trenutno se nalazi 850 izbeglica i migranata. Veći deo njih je u Preševu, dok su ovde u Bujanovcu smeštene porodice sa decom”, izvještava Kosanović.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice i migracije Republike Srbije, u centrima koji su pod njihovom nadležnošću trenutno je smješteno blizu 4.700 ljudi, koji su registrirani, dok su im ukupni kapaciteti blizu šest hiljada kreveta.

Kako navode iz UNHCR-a, tokom proteklih mjeseci broj novih izbjeglica, migranata i tražilaca azila u Srbiji se stabilizirao i kreće se blizu šest hiljada dnevno, od čega je 80 posto njih smješteno u centre koje osigurava ta država.

Izvor: Al Jazeera