Vukovarska djeca još razdvojena u srpske i hrvatske razrede

Od oko 22 hiljade učenika u vukovarskim školama, njih 2.250 pohađa nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Tako je posljednje dvije decenije. Već 13 godina, radi se na ideji zajedničke, interkulturne škole. No, ministri i lokalna vlast se mijenjaju, a djeca se i dalje dijele na srpske i hrvatske razrede.

Školski čas elektroenergetike u srednjoj tehničkoj školi u Vukovaru. Na srpskom jeziku i ćirilici, predaje profesor Hrvat.

“To je samo jedna prednost kad čovjek poznaje dva jezika ‘ajmo reći, je l’ dosta su slični, i dva pisma, latinicu i ćirilicu. Tako da ovaj ne vidim tu nikakvog problema”, kazao je Pera Crljen, porofesor iz Srednje škole Nikola Tesla, Vukovar.

Odvojeni po nacionalnosti

Od mirne reintegracije krajem 90-ih, vukovarska djeca u vrtićima i školama odvojena su po nacionalnosti. Prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, to je ponegdje značilo i odvojene školske zgrade.

Danas, u istoj su smjeni, no u odvojenim razredima. Svi uče po hrvatskom nastavnom programu.

Međutim, učenici srpske nacionalnosti, nastavu imaju na svom jeziku i pismu, uz do 20 posto dodatnog nacionalnog sadržaja.

Iako su rođeni 1998., rat je nekima još aktualna tema.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Ulazak u Vukovar je izgledao kao kada te neko, bez prethodne najave i pripreme, ubaci u Hirošimu.

blog by
Published On 15 Nov 2016

Svi se sjete Vukovara u drugoj polovini novembra. Drže govore, daju obećanja, svojataju grad, pričaju priče. Spominju se ljudska prava, ugroženost jednih i drugih, dvojezične table, zločini, ratne krivice, odgovornost i zasluge. A onda, skoro cijelih 12 mjeseci Vukovar i Vukovarci ostaju sami. Daleko od javnosti, nepotrebne pažnje dušebrižnika, osuđeni na trajanje, na svakodnevne, obične […]

Published On 17 Nov 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO