Vlada Hrvatske za Vukovar izdvaja osam miliona eura

Za Vukovar i Vukovarsko-srijemsku županiju će biti alocirano gotovo osam miliona eura, odlučila je Vlada Hrvatske na sjednici održanoj u četvrtak u Vukovaru.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je naglasio da Vukovar, zbog svoje žrtve i simbola otpora i borbe za neovisnost, zaslužuje posebno mjesto i brigu svih u državi za razvoj grada, očuvanje mira, tolerancije i suživota.

“Današnja sjednica ima za cilj da konkretnim odlukama jasno pokaže da odnos ove Vlade prema Vukovaru nije samo na razini simbolike, već i odraz poštovanja prema svim njegovim građanima cijele Vlade i mene osobno za razvoj i poboljšanje gospodarskih i socijalnih uvjeta u Vukovaru”, rekao je premijer.

Naglasio je da današnjim Vladinim odlukama, koje će pridonijeti tom cilj, ukupni iznos sredstava koja će biti alocirana prelazi 60 miliona kuna (gotovo osam miliona eura).

“Ova današnja sjednica Vlade nije samo simbolika, ona je konkretna, ona poštuje i valorizira tešku prošlost Vukovara početkom 90-tih, ali je, isto tako, okrenuta prema budućnosti, prema obnovi i prema razvoju i novim radnim mjestima, prema mladima, i odgovarajućoj ulozi Vukovara i Vukovarsko-srijemskoj županiji i cijelom istoku Hrvatske i Hrvatskoj. I taj simbol hrvatske slobode i zajedništva, a to je grad Vukovar, uvijek će nam biti prioritet”, zaključio je Plenković.

Mjesto posebnog pijeteta

Uoči sjednice je najavljeno da bi Vlada, između ostalog, trebala osnovati povjerenstvo za proglašenje Grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Hrvatska Vlada bi trebala donijeti više odluka kojima je zajednički nazivnik podrška Banskih dvora i ministarstava Gradu Vukovaru, uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

“Donijet ćemo čitav niz konkretnih odluka iz različitih resora koji će manifestirati potporu Vlade i ministarstava gradu Vukovaru”, kazao je u srijedu Plenković.

Nakon što, prema dnevnom redu, prva tačka bude Izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, Vlada bi, među ostalim, trebala osnovati povjerenstvo za proglašenje Grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Time bi se, obrazlažu Banski dvori, uvažila i potvrdila posebnost Vukovara u novijoj hrvatskoj povijesti te bi se odalo priznanje podnesenim žrtvama stanovnika i braniteljima Vukovara iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva na području vukovarskog Podunavlja tokom Domovinskog rata.

Ujedno bi se u budućnosti izbjegla bilo kakva politizacija koja dodatno opterećuje stradalnike i hrvatske branitelje Vukovara, prenosi Hina.

Povjerenstvo treba analizirati stanje, sve povijesne, ekonomske i demografske okolnosti i zakonske propise i do kraja prvog kvartala iduće godine izraditi tekst nacrta prijedloga zakona o proglašenju Grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Na čelu povjerenstva bit će predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja, a članovi će biti iz ministarstava kulture, uprave, financija, vanjskih i europskih poslova, pravosuđa, regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije, Hrvatskog instituta za povijest, Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata te Grada Vukovara.

Obnova vukovarskog Vodotornja

Zaključkom u vezi s obnovom vukovarskog vodotornja Vlada će iz budžeta osigurati do 18,5 miliona kuna (2,45 miliona eura) za obnovu tog simbola otpora i prkosa, stradavanja i zajedništva u ratu u Hrvatskoj, a za provedbu zaključka zadužiti Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a.

Procijenjeni troškovi obnove vukovarskog Vodotornja iznose ukupno 31 milion kuna (4,1 miliona eura).

Zaključkom u vezi s darovanjem nekretnina u vlasništvu države Gradu Vukovaru zadužit će se Ministarstvo državne imovine da do kraja ove godine, nakon što izvrši procjenu tržišne vrijednosti nekretnina, a saglasnost za darovanje daju Ministarstvo financija i Središnji državni ureda za šport, Vukovaru daruje gradsko plivalište, sportsku dvoranu i sportsko igralište.

Na dnevnom je redu i odluka o sufinansiranju izgradnje komunalnog pristaništa “Marina” u Vukovaru, za što će Vlada ukupno odobriti 8,75 miliona kuna (1,16 miliona eura).

Posebnim zaključkom Vlada će zadužiti više ministarstava da, u saradnji s Gradom Vukovarom, Hrvatskim vodama te Hrvatskim cestama i HEP-om, osiguraju pripremu izrade Programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara za razdoblje 2017-21. godine.

Na dnevnom je redu i tehnički rebalans ovogodišnjeg budžeta, potreban zbog novog ustroja Vlade, odnosno ministarstava, a premijer Plenković potvrdio je da će biti donesene odluke o imenovanjima više državnih tajnika.

Obljetnicu obilježiti dostojanstveno

Plenković je rekao u srijedu kako želi da se 25. obljetnica stradanja Vukovara obilježi dostojanstveno i uz puno poštovanje žrtve hrvatskih branitelja.

U prisustvu predsjednika Vlade, u Veleučilištu “Lavoslav Ružička” bit će potpisan Ugovor o izgradnji studentskog doma u Vukovaru, a premijer će se sastati i sa županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem te, nakon toga, s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom.

U povodu dana sjećanja na žrtvu Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja bit će položene ruže i zapaljene svijeće na grobovima poginulih i ubijenih branitelja u Vukovaru.

U organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990-91. bit će održan 12. simpozij “Ratna bolnica Vukovara 1991. – dr. Juraj Njavro”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO