Samoopredjeljenje opet blokiralo Parlament Kosova

Prema njegovim lidera Samoopredjeljenja, Dehari je u pritvoru proveo 68 dana kako bi vlast, predvođena Hashimom Thacijem, ugušila glas naroda (Arhiva)

Poslanici pokreta Samoopredjeljenje blokirali su rad Parlamenta Kosova, prenose agencije.

Oni su isticanjem panoa „Pravda“ optužili lidere i kosovske institucije da su odgovorni za nasilnu smrt studenta medicine Astrita Deharija u pritvorskoj jedinici u Prizrenu prije desetak dana.

Predsjednik Samoopredjeljenja Visar Ymeri rekao je kako je Dehari uhapšen „zbog navodnog terorizma“ koji je počinio kada je bacanjem molotovljevog koktela na zgradu parlamenta izražavao nezadovoljstvo zbog kriminala i korupcije koji vlada na Kosovu.

Ymeri je optužio poslanike da pokušavaju spriječiti da se sazna istina o nasilnoj smrti Deharija odbijanjem zahtjeva da se održi vanredna sjednica Parlamenta na kojoj bi bila formirana komisija sa zadatkom utvrđivanja uzroka smrti i, kako smatraju u Samoopredjeljenju, odgovornosti velikog broja osoba umiješanih u ovaj događaj.

„Dehari je ubijen u pritvoru u kome nije bio siguran“, rekao je Ymeri.

Progutao bocu

Prema njegovim riječima, Dehari je u pritvoru proveo 68 dana kako bi vlast, predvođena Hashimom Thacijem, ugušila glas naroda.

Samoopredjeljenje ne odustaje od zahtjeva da se formira nezavisna komisija sastavljena od eksperata jer sumnja da Dehari nije mogao počiniti samoubistvo tako što je progutao bocu koja je nađena u njegovom grlu.

Služba osiguranja zatvora pri Ministarstvu pravde Kosova saopćila je da je Dehari izvršio samoubistvo, iako, kako su naveli iz Samoopredjeljenja, nije provedena istraga niti je obdukcijom utvrđen uzrok smrti.

Sjednica Parlamenta je prekinuta, a njen nastavak je predviđen poslije 14 sati, iako su poslanici Samoopredjeljenja najavili da neće dozvoliti raspravu o bilo kojoj tački dnevnog reda dok se ne formira komisija.

Izvor: Agencije


Povezane

Kosovska policija u stanju pripravnosti zbog protesta pokreta ” Samoopredjeljenje” protiv rezolucije  Vijeća sigurnosti UN, 1244, i novoga dogovora o načinu predstavljanju Kosova. U Prištini je došlo i do naguravanja između demonstranata i policije koja pristup Vladi nije dopuštala. Priču donosi reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Published On 27 Feb 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO