Ratni hostel – kako je Sarajevo preživjelo 46 mjeseci opsade

Jedan sarajevski hostel gostima nudi jedinstveno iskustvo – priliku da nakratko žive kao nekada civili u opkoljenom Sarajevu. Razlika je, objašnjavaju, u tome što turisti imaju luksuz da ne moraju strahovati za život i što mogu otići kad god požele.

Putovanje kroz vrijeme, 20 godina unazad, i autentično iskustvo – to je ono što Arijan Kurbašić, idejni tvorac Ratnog hostela, nudi posjetiocima. Za početak, dočekuje ih u vojnoj uniformi. Gostima hostela nudi sobe osvijetljene sijalicom koju pokreće akumulator, s prozorima oblijepljenim najlonom umjesto stakla. Cijelu noć slušaju zvuk detonacija, a po hostelu se kreću uz svijeću.

Andrew Burns, turist iz SAD-a, kaže da je drugačije nego kada nečije preživljavanje gledaš na televiziji.

Hrana za pse

“Najbolji način da nešto naučiš je kroz iskustvo. Ono ti pruža i emociju iza samog događaja. Mogu čitati o nečemu, ali većinu tih informacija brzo zaboravim. Ali, kada dođem ovamo i čujem ljude koji pričaju o svojim iskustvima, to se sve čini stvarnim”, dodaje.

Svoje iskustvo dijeli s posjetiocem iz Turske. Eren Bastaymaz je došao da vidi kako su izgledale devedesete u Sarajevu.

“Nikad nisam vidio nešto ovako. Možda nisam najveći putnik na svijetu, ali vidio sam mnogo hostela i rekao bih da je ovaj unikatan”, dodaje.

Ratni hostel smješten je u zgradi oštećenoj u ratu, koja do danas nije sanirana. Gostima nudi i specijalne ratne obroke – podsećanje na ono što su građani Sarajeva jeli tokom opsade, ali mnogi uljudno odbiju ponudu, kaže vlasnik hotela.

“Ovo je hrana koju su građani Sarajeva dobijali svakih 15 dana. Ja sam na tome, zapravo, odrastao. To je tjestenina, leća, šećer, mlijeko u prahu, so, riža, brašno… Ovdje piše konzervirana teletina, ali je, zapravo, hrana za pse”, objašnjava Kurbašić.

Suština je u iskustvu

On je tokom rata bio dijete. Danas s turistima dijeli svoje uspomene i, ujedno, ratno iskustvo.

“Ovo je najbliže što će oni ikada prići ratu iz svog sigurnog okruženja. Suština je u iskustvu. Dođu ovamo, iskuse ovakav život i to im promijeni shvatanja i perspektivu”, dodaje Kurbašić.

Pripadnici Vojske Republike Srpske držali su Sarajevo pod opsadom 46 mjeseci, ili 1.425 dana. Više od 380.000 ljudi živjelo je bez hrane, vode, struje i grijanja, svakodnevno izbjegavajući snajpere i granate.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Rat je, zapravo, počeo puno ranije, ali Sarajlije se najjasnije sjećaju 2. maja 1992. Tako i ja.

blog by
Published On 30 Apr 2015

Al Jazeera Vas poziva da privatna svjedočanstva iz vremena opsade podijelite s nama i pokažete kako je bilo živjeti 1.425 dana u opkoljenom gradu, bez vode, hrane, struje i grijanja, pod granatama i snajperima.

Published On 29 Mar 2012

Daytonski sporazum je otvorio put i kraju višegodišnje opsade Sarajeva. Tim povodom web redakcija Al Jazeere je od ponedjeljka otvorila specijalni projekt, kojim će na adresi sarajevopodopsadom.com predstaviti zbirka materijala koji objašnjavaju opsadu glavnog grada BiH.

Published On 14 Dec 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO