Hapšenja zbog krađe 200 metara ograde na autoputu

Policija Srbije uhapsila je jednu osobu zbog sumnje da je izvršila krađu 200 metara zaštitne ograde sa nedavno otvorenog autoputa Ljig – Preljina. U Ministarstvu saobraćaja kažu da se godišnje za ukradenu saobraćajnu signalizaciju na putevima i autoputevima u Srbiji troši više od 1,5 miliona eura. Saobraćajne znakove lopovi tope i prodaju na crnom tržištu.

Od 2014. godine krađa javnih dobara klasificira se kao krivično djelo, za koje je zaprijećena kazna do osam godina zatvora.

Otvoren je prije deset dana, a novi autoput već je ostao bez 200 metara zaštitne ograde i devet poklopaca za šaht. Dan nakon krađe, oprema je zamijenjena o trošku države.

I do 12 godina zatvora

“Na toj novoj deonici, od Ljiga do Preljine, mi smo postavili kamere na svim trafostanicama, na tunelima na petljama, na najkritičnijim mestima… Međutim, čitava trasa ne može biti pokrivena, jer to bi bio veliki posao. Jednostavno, koliko smo mogli, mi smo te objekte obezbedili video nadzorom”, navodi Dušan Đoković iz preduzeća Koridori Srbije.

Upravo su te kamere riješile posljednji slučaj krađe na novoizgrađenoj dionici puta.

“Čekamo izveštaj policije. Dakle, to zaista jeste krađa i godišnje se na teritoriji Srbije ukrade, kada govorimo o putnoj infrastrukturi i železničkoj infrastrukturi, razne opreme koja je vredna do 1,5 miliona evra”, kaže Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja i infrastrukture.

Od 2014. godine krađa saobraćajne siganlizacije, kablova i elektro postrojenja postalo je krivično djelo, umjesto prekršaj. Zaprijećena je kazna zatvora do 12 godina.

“Ovu izmenu predložilo je, između ostalih, preduzeće Elektro-mreža Srbije. Krivično odgovaraju i oni što kupuju urkradeni materijal. Za njih je kazna do pet godina zatvora”, kazala je Zorana Mihajlović.

Osuđeno sedam osoba

Samo prošle godine registrirano je 90 krađa na elektro-mreži, uz štetu od 170.000 eura. Novim zakonom smanjen je broj krađa na dalekovodima.

“To je rezultiralo time da smo sveli krađe na trafostanicama na nulu. Kada je reč o dalekovodima, tu je situacija malo teža, jer Elektro-mreža Srbije ima 10.000 kilometara dalekovodne trase, tako da je nemoguće obezbediti sve to na adekvatan način”, rekao je Branko Ćebić iz javnog preduzeća Elektro-mreža Srbije.

Zbog krađe na dalekovodima do sada je pravosnažno osuđeno sedam osoba. Za krađu na putevima podnošene su krivične prijave protiv NN osoba, ali ih je tek mali broj riješen.

Izvor: Al Jazeera