Brisel: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Početkom sedmice je objavljeno kako će Kosovo sredinom decembra, nakon šest godina pregovora sa Srbijom, dobiti vlastiti međunarodni telefonski kod koji će glasiti +383 (AP)

U Briselu se danas očekuje nastavak razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou.

Predviđeno je da se razgovara o primjeni postignutih dogovora o slobodi kretanja i integriranom upravljanju administrativnim prijelazima.

Prva runda razgovora, u srijedu, trajala je 11 sati, rečeno je agenciji Tanjug iz srbijanske Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Sporazum o telekomunikacijama

Tokom tih razgovora, delegacija Beograda je sa europskim posrednicima u dijalogu razmatrala provođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i sporazuma o pravosuđu.

Tokom večernjih sati na dnevnom redu se našla primjena zaključaka o provođenju akcionog plana sporazuma o telekomunikacijama.

Početkom sedmice je objavljeno kako će Kosovo sredinom decembra, nakon šest godina pregovora sa Srbijom, dobiti vlastiti međunarodni telefonski kod koji će glasiti +383.

U kosovskom sistemu fiksne telefonije trenutno je u upotrebi isti međunarodni telefonski kod kao u Srbiji, odnosno +381.

Za uspostavu mobilne veze s Kosovom, prema sadašnjem rješenju, korisnici izvan njegovog teritorija moraju prvo birati telefonski kod Monaka ili Slovenije.

Prema prištinskim izvorima, nedostatak vlastitog predbroja Kosovo je godišnje koštao 200 miliona eura.

Čeka se nastavak EU integracija

Posljednja runda dijaloga održana je 19. i 20. oktobra, a bilo je riječi o provođenju dogovora o slobodi kretanja i sporazuma o diplomama.

U proteklom periodu održano je nekoliko rundi dijaloga na različite teme, ali je „zapelo“ u primjeni već dogovorenog, prije svega – formiranja Zajednice srpskih opština i Telekoma.

Zbog izostanka pomaka i konkretnih rezultata u dijalogu Beograda i Prištine, na čekanju je i nastavak europskih integracija, odnosno otvaranja novih poglavlja u pregovorima Srbije sa Europskom unijom.

Izvor: Agencije