Salmonela u Hrvatskoj: Ministar traži razrješenje pomoćnika

Salmonela je pronađena u mesu uvezenom iz Mađarske i Poljske (Reuters)

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić zatražit će razrješenje svog pomoćnika za veterinarstvo Tomislava Kiša zbog zakazivanja u obavještavanju javnosti o salmoneli pronađenoj u piletini i pačetini iz Lidla, javljaju hrvatski portali.

„Lidl je dobio analizu navedenog mesa 2. studenog, mi smo mogli reagirati prije, a ja sam saznao jučer. Ministarstvo je doznalo ranije i onaj tko treba snositi odgovornost, će snositi odgovornost. Ja sam danas predložio razrješenje gospodina Kiša, pomoćnika ministra za veterinarstvo, a vidjet ćemo dalje što će biti sa stručnim službama“, kazao je Tolušić novinarima u Saboru.

Dodao je kako je Kiš načelno postupao po proceduri, ali da o svemu nije izvijestio ministra, a Tolušić smatra kako je kao prva osoba ministarstva o slučaju salmonela trebao biti obaviješten.

„Osobno smatram da je suludo da mi o takvim stvarima ne izvještavamo javnost, a izvještavamo kad imamo recimo povećani udjel kikirikija u keksima, a ne kad su ovakve stvari, koje su definitivno bitne za zdravlje naših građana, i to je ono što ćemo u budućnosti spriječiti. Od sad ćemo sve strane, i one koje nismo obvezni, objavljivati javno.“

Iz Lidla kažu kako Lidl Hrvatska želi dodatno potvrditi da je predmetnu piletinu i pačetinu poslao na redovnu kontrolu ispravnosti u akreditirani laboratorij, te je po zaprimanju pozitivnog nalaza, odmah obavijestio Ministarstvo poljoprivrede.

Dvije sedmice kašnjenja

Dvije sedmice nakon što je otkriveno da je piletina iz trgovačkog lanca Lidl Hrvatska zaražena salmonelom, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je detalje o zaraženom mesu i priznalo da je moglo učiniti više da upozori građane.

Lidl Hrvatska je 2. oktobra prijavio Ministarstvu poljoprivrede da je utvrđena salmonela na uzorcima proizvoda svježa pileća prsa, cca. 1kg, porijeklo Poljska, dobavljač Mesna industrija Braća Pivac, rok trajanja: 25.10.2016. te pačja prsa s kožom, 420g, porijeklo Mađarska, dobavljač Hungerit, rok trajanja: 28.10.2016.

“Kao ministar poljoprivrede osobno smatram da javnost mora odmah biti obaviještena o svakoj potencijalnoj opasnosti za zdravlje, bez obzira što procedure to ne nalažu. Iako je Ministarstvo poljoprivrede postupilo po svim zadanim procedurama, morali smo biti brži i učinkovitiji. Moramo promijeniti način razmišljanja i ne biti birokrati, nego uistinu voditi brigu o našim građanima. Smatram da smo mogli učiniti više i zato ću tražiti odgovornost nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede“,  izjavio je jutros Tolušić.

Laboratorijski nalaz Lidlu je dostavljen 2.11. navodi se u saopćenju. Pivac je Lidlu potvrdio da su tri nalaza analiza koje su oni napravili  – negativna na salmonelu.

Veterinarska inspekcija

Prema vlastitoj proceduri, jedan dan prije isteka roka trajanja, Lidl Hrvatska proizvode povlači iz prodaje. Svi proizvodi koji su vraćeni iz trgovina su neškodljivo uklonjeni.

„Lidl Hrvatska d.o.o. je odradio sve potrebne aktivnosti te redovno kontrolira proizvode koje stavlja na tržište i o tome pravodobno izvještava Ministarstvo poljoprivrede“, navodi se u saopćenju.

Evropski sistem uzbunjivanja (EU RASFF) obaviješten je tek 11. novembra, nakon veterinarske inspekcije i nadzora Mesne industrije Braća Pivac.

„Obzirom da je tom mesu istekao rok trajanja te se ono više nije nalazilo na tržištu EU RASFF je informaciju zaprimljenu od RH klasificirao kao „information for attention“ (obavijest za informaciju), a ne kao „alert“ (uzbuna). Sustav brzog uzbunjivanja na razini EU je tako postavljen i samo u slučajevima kada se neki prehrambeni proizvod mora povući s tržišta – tada Ministarstvo šalje upozorenje javnosti“, navodi se u saopćenju Ministarstva poljoprivrede.

„Ministarstvo je kontaktiralo Lidl Hrvatska d.o.o. gdje su nam potvrdili da svi građani koji su kupili meso za koje se sumnja da je zaraženo salmonelom, isto mogu vratiti u najbližu trgovinu Lidla i tamo će dobiti povrat novca, neovisno o tome imaju li račun.

Važno je napomenuti da dobra termička obrada hrane (kuhanje/pečenje) uništava salmonelu te uklanja opasnost od obolijevanja ovom zaraznom bolešću.”

Izvor: Al Jazeera i agencije