Akcija Pravda: Nastavak pretresa u Sarajevu

Velika policijska akcija „Pravda“, po nalogu Tužilaštva KS-a, počela je 11. novembra, a uhapšeni se sumnjiče za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja te pranje novca i prevare (Arhiva)

Federalna uprava policije (FUP) danas u Sarajevu vrši dodatne pretrese objekata koje su koristili osumnjičeni uhapšeni u akciji „Pravda“, potvrdila je za agenciju Fena glasnogovornica Tužilaštva bosanskohercegovačkog Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Ona je za bh. medije potvrdila i kako se danas FUP-u predao Zoran Lončar, osumnjičeni u ovoj akciji. Lončar se predao u pratnji advokata, a nakon kriminalističke obrade bit će predat u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ranije je uhapšenja njegova bivša supruga Amirela Lončar.

Velika policijska akcija „Pravda“, po nalogu Tužilaštva KS-a, počela je  11. novembra, a uhapšeni se sumnjiče za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja te pranje novca i prevare. 

Pretresi i hapšenja su vršeni na više desetaka lokacija, na području Federacije BiH, Republike Srpske i Republike Hrvatske.

Pritvor i mjere zabrane

Tužilaštvo je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji i s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Hrvatske (USKOK).

Značajna saradnja ostvarena je i s Upravom za organizovani i teški kriminal MUP-a RS, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Kantonalni sud Sarajevo je prethodnih dana, na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva, odredio jednomjesečni pritvor Aliji Delimustafiću, Jusufu Škrijelju, Lejli Cerić, Suadi Hadžić i Samiri Skorupan.

Za osam osumnjičenih u ovom predmetu određene su mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja mjesta prebivališta, odnosno putovanja, te zabranu obavljanja poslova u službi, obavezu javljanja nadležnom organu i zabranu sastajanja sa svjedocima.

Izvor: Agencije