Zakon o kažnjavanju negiranja genocida podijelio Srbiju

Vlada Srbije dostavila je Skupštini prijedlog o izmjenama Krivičnog zakona (Al Jazeera)

U Skupštini Srbije počela je sjednica na kojoj će se raspravljati o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona.

Dio izmijenjenog zakona odnosi se na negiranje genocida i ratnih zločina, koje će biti kažnjivo zatvorom do pet godina.

Predlagač zakona je Vlada, a negiranje genocida i ratnih zločina odnosi se na presude Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u Hagu, koji je do sada donio dvije presude u slučaju Demokratske Republike Kongo.

Zakon ne podliježe odlukama Međunarodnog krivičnog suda za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviju, koji se također nalazi u Hagu, a koji je donio presudu da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid.

Sankcije za negatore

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović kaže kako je obveza Srbije poštivati sve odluke međunarodnih sudova, a ne samo jednog.

“Naša odluka je da poštujemo obaveze međunarodnih sudova, bez obzira da li se radi o Haškom tribunalu ili Međunarodnog sudu pravde, koji takođe ima sedište u Hagu. Mislim da je jako važno promeniti odnos prema najtežim krivičnim delima i vrlo jasno sankcionisati sve one koji polemišu sa sudski utvrđenim činjenicama i presudama”, rekao je Jovanović.

Potpredsjednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je ranije da je neprihvatljiva dopuna Krivičnog zakonika kojom je predviđeno da krivično djelo bude negiranje postojanje genocida, prenosi Beta.

Kazao je da historijske istine i rasprave ne mogu biti predmet krivičnih zakonika, kao što stavovi o historijskim događajima ne mogu da budu inkriminirani i zakonom sankcionirani.

Izvor: Al Jazeera i agencije