Mediji: CG traži saslušanje dvojice ruskih državljana

Crna Gora, Policija, Uhićenja, Hapšenja
U akciji je bilo privedeno 20-ak srbijanskih državljana, njih 16 je zadržano u pritvoru (Reuters)

Crnogorsko Specijalno tužiteljstvo za organizirani kriminal poslat će putem međunarodne pravne pomoći istražne podatke nadležnim tijelima Ruske Federacije i zatražiti saslušanje dvojice ruskih državljana protiv kojih postoji osnovana sumnja da su organizatori planiranih terorističkih napada u izbornoj noći 16. listopada, objavljeno je u utorak u Podgorici.

Kako prenosi Hina podgoričke medije, sama činjenica da će Specijalno tužiteljstvo, ali i ministarstvo pravosuđa, posegnuti za institutom međunarodne pravne pomoći ukazuje na to da crnogorski istražni organi znaju identitet ruskih državljana i raspolažu dokazima o njihovu sudjelovanju u planiranju događaja 16. listopada na teritoriju Crne Gore, kada je trebao biti izveden napad na crnogorskog premijer Mila Đukanovića te zaposjedanje parlamenta u suradnji s oporbom u slučaju njegove izborne pobjede.  

Mediji: Dikić prevezen u bolnicu

Specijalno tužiteljstvo će uskoro tražiti i izručenje više državljana Srbije jer je, u suradnji sa srbijanskim institucijama i službama, došlo do bitnih dokaza za proširenje istrage na neke osobe iz Srbije koji su bili upleteni u organizaciju i provođenje terorističkih planova u Crnoj Gori.

Crna Gora i Srbija imaju zaključen bilateralni sporazum kojim se omogućava izručenje domicilnih državljana.

Kako prenosi podgorički dnevnik Pobjeda, srpski državljanin Bratislav Dikić, kojeg Specijalno tužiteljstvo okrivljuje kao glavnog organizatora planiranih napada i tereti za kazneno djelo terorizma u pokušaju, u ponedjeljak navečer je, nakon još jednog saslušanja u Tužiteljstvu, prevezen u Klinički centar Crne Gore zbog lošeg zdravstvenog stanja, a kasnije prebačen u jednu bolnicu u Crnoj Gori.

Prema procjeni zatvorskih lječnika, Dikiću je neophodan dvadesetčetvorosatni liječnički nadzor i posebne pretrage koje se mogu obaviti u Kliničkom centru Crne Gore.

Dnevnik Dan, blizak crnogorskoj oporbi, spekulira u utorak da je Dikić večer prije toga u zatvoru pokušao samoubojstvo.

Dikić je uhićen na dan crnogorskih izbora, 16. listopada navečer, u akciji u kojoj je privedeno 20-tak srbijanskih državljana pod sumnjom za planiranje terorističkih napada. 

Šesnaest ih je zadržano u pritvoru, četvero ih je pušteno da se brane sa slobode.

Uz Dikića, Tužiteljstvo za organiziranje napada tereti i Aleksandra Sinđelića, koji je, kako su pisali crnogorski mediji, priznao crnogorskim istražiteljima da je okupio ljude te im osigurao vojnu i policijsku opremu koja bi im poslužila da se 16. listopada navečer što brže i sigurnije domognu zgrade Skupštine Crne Gore.

Navodni angažman ruskih nacionalista 

Pozivajući se na svoja saznanja, podgorički dnevnik Pobjeda pisao je da je Sinđelić do detalja istražiteljima ispričao kako su tekle pripreme za planiranje terorističkog napada, tko ga je angažirao i s kim je komunicirao iz Crne Gore prilikom operacije koja je trebala izazvati krvoproliće.

Prema tim informacijama, njega su angažirala dvojica ruskih nacionalista, koja su rukovodila cijelom organizacijom u koju je, prema mišljenju istražitelja, bilo uključeno 500 ljudi.

Dvojica ruskih nacionalista, čiji identitet nije priopćen, tražila su od Sinđelića da vrbuje članove kriminalne organizacije, spremne da izazovu nerede, pucaju na građane i likvidiraju premijera Mila Ðukanovića.

Izvor: Agencije