Krstičević bez problema ušao u BiH

Krstičević se u Međugorju sastao s kolegicom iz BiH Marinom Pendeš (Anadolija)

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević stigao je u posjet Bosni i Hercegovini te u Međugorju izjavio kako nije imao nikakvih problema prilikom prelaska granice.

Nakon sastanka s kolegicom iz BiH Marinom Pendeš, dvoje ministara zaključilo je kako Hrvatska i BiH moraju unaprijediti sustave sigurnosti kako bi odgovorile svim ugrozama i rizicima s kojima je suočeno društvo u obje države.

“S obzirom na veliki broj asimetričnih prijetnji s kojima se susreće, ne samo BiH, već generalno Europa i svijet, raspravljali smo koristeći metodu ‘smart defence’ te smo razmijenili mišljenja i ideje o budućoj suradnji jer smo svi mi opterećeni s nedovoljnim proračunskim sredstvima”, izjavila je Pendeš nakon sastanka.

Krstičević se složio kako je potrebno unaprijediti sustave sigurnosti kako bi se moglo odgovoriti mogućim ugrozama i rizicima s kojima je suočeno i društvo u obje zemlje.

“Mislim da je bitno međusobno djelovanje jer zajednički nam je cilj i opredijeljenost za mir i stabilnost, kao preduvjet za daljnji ekonomski razvitak i mogućnost da mladi ostanu u BiH i u Hrvatskoj, a ne da traže svoje mjesto pod suncem u nekim drugim zemljama”, dodao je Krstičević.

Svaki zločin kazniti

Odgovarajući na novinarske upite o nedavnom uhićenju deset pripadnika HVO-a u Orašju, Pendeš i Krstičević su kazali kako se svaki zločin mora kazniti, ali da pravosudna tijela moraju biti neovisna i ne smije se selektivno pristupati određenim predmetima.

“Svaki zločin mora biti kažnjen, ali pravosudna tijela moraju biti neovisna i oslobođena pritisaka i ne smije biti nikakve diskriminacije da se jednima sudi na jedan način, a drugima na drugi način. Moraju se poštovati svi međunarodni standardi”, kazao je Krstičević.

“Kao ministrica obrane, ali kao i pripadnica Hrvatskog vijeća obrane, i osobno, kao i moja stranka, svaki zločin osuđujem i on mora biti procesuiran. Ako napravimo analizu, onda ćete vidjeti da se ponekad selektivno pristupalo”, istaknula je Pendeš.

Najnormalnije ušao u BiH

Dio srbijanskih medija upozorio je kako bi Krstičević, bivši zapovjednik Četvrte gardijske brigade Hrvatske vojske mogao biti uhićen zbog navodnih ratnih zločina počinjenih na području zapadne Bosne tijekom 1995. godine.

Na novinarski upit je li bilo problema na prelasku granice i ulasku u BiH, ministar Krstičević kratko je rekao: “Kao što sam i očekivao. Najnormalnije.”

“Što se tiče straha i prelaska granice, sve je proteklo kao što sam i očekivao, odnosno sve se normalno odvijalo. Ja sam ministar obrane Republike Hrvatske, ministar obrane države koja je članica EU i ministar obrane države koja je članica NATO-a. Ovdje sam da gledamo u budućnost i da vidimo kako možemo unaprijediti našu obrambenu suradnju. To je moja odgovornost”, kazao je ministar Krstičević.

‘I Međugorje je u BiH’

Upitan zašto na sastanak s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš nije došao u Sarajevo umjesto u Međugorje, Krstičević je odgovorio kako će zasigurno doći u glavni grad BiH.

“Sljedećeg tjedna sam domaćin na sastanku u Hrvatskoj, a zašto ne – da se ubuduće susretnemo i u Sarajevu”, rekao je.

Ministrica Pendeš istaknula je kako je ona kolegu Krstičevića pozvala u Međugorje.

“Međugorje je u BiH. Nije Sarajevo samo BiH”, rekla je Pendeš.

Prethodno je Krstičević objasnio kako je donošenje proračuna bio jedini razlog zašto prošlog tjedna nije došao u Sarajevo.

Sumnja na generale

Hrvatski ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio je ranije kako je Ministarstvo unutarnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska od 1996. do 2000. godine podnijelo kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala, no nije precizirao je li među njima i Krstičević.

Beogradske Večernje novosti prethodno su objavile da su u toj skupini visokih hrvatskih časnika Ante Gotovina i Damir Krstičević.

Uoči posjeta, Krstičević je kazao da je Hrvatskoj vrlo bitan europski put susjedne BiH, te da je njegova prva međunarodna aktivnost bila vezana uz NATO prije dva tjedna kada se sastao s ministrima obrane članica NATO-a.

Na novinarski upit je li zabrinut što odlazi u BiH, s obzirom na nagađanja o navodnom podizanju kaznenih prijava vlasti bh. entiteta Republike Srpske protiv nekoliko hrvatskih generala, među kojima je navodno i on, Krstičević je odgovorio da je to isto kao da mu je netko 1990. godine rekao da neće ići u rat braniti Republiku Hrvatsku od agresije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO