Protest zbog smrti aktiviste Samoopredjeljenja

Dehari je umro u prizrenskom zatvoru u nerazjašnjenim okolnostima (Anadolija)

Predstavnici civilnih organizacija održali su u Prištini prosvjed zbog smrti aktivista opozicijskog pokreta Samoopredjeljenje Astrita Deharija, prenose prištinski mediji.

Prosvjed je održan pod sloganom “Pravda za Astrita Deharija”.

Sudionici prosvjeda su od kosovskih vlasti još jednom zatražili da što prije riješe slučaj Deharijeve smrti koji je, u nerazjašnjenim okolnostima, umro u prizrenskom zatvoru.

Obraćajući se okupljenima, aktivistica Besa Luzha je podsjetila kako nitko do sada nije preuzeo odgovornost za tu smrt.

“Ne prejudiciramo, nego želimo vjerovati da jedan nepristran pravosudni sistem može istražiti i utvrditi kako se dogodio taj užasan događaj. Vidimo i da sve te strukture ne mogu obaviti neovisnu istragu i zato tražimo da se urgentno osigura istraga kako bi svi građani doznali istinu”, poručila je Luzha. 

Zahtjevi za ostavkama

Pored zahtjeva za pravednom i neovisnom istragom, prosvjednici su tražili ostavku ministrice pravde Dhurate Hoxha i ravnatelja policije za prizrensku regiju Nexhmija Krasniqija.

Pokret Samoopredjeljenje upozorava da dužnosnici ni tjedan dana od Deharijeve smrti nisu rekli ništa o uzrocima.

Dehari je uhapšen u rujnu pod sumnjom da je zajedno s još nekoliko članova pokreta Samoopredjeljenje bacio bombu na Skupštinu Kosova prošlog ljeta, u vrijeme sjednice na kojoj se glasalo o sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Sudionici prosvjeda okupili su se na Trgu Zahir Pajaziti i mirno hodali do Trga Skenderbeg. Nosili su transparente “Pravda za Astrita”, “I ja sam Astrit”, “Bez pravde, nema mira” i druge.

Astrit Dehari je proveo 68 dana u pritvoru nakon što je s još petero drugih aktivista Samoopredjeljenja optužen za terorizam pod sumnjom da je organizirao i sudjelovao u napadu na zgradu Skupštine Kosova. 

Izvor: Agencije