Sarajevo: Uhapšeni u akciji Pravda zadržani u pritvoru

Po nalogu kantonalnog Tužilaštva akcija je provedena u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, te na području Hrvatske (AP)

Nadležno tužilaštvo najavljuje nova hapšenja u akciji Pravda. Četrnaestero uhapšenih na području Sarajeva zadržano je u pritvoru.

Četrnaestero uhapšenih u jučerašnjoj međunarodnoj policijskoj akciji Pravda, predano je Tužiteljstvu Kantona Sarajevo, gdje će biti zadržani 24 sata. Nakon što ih ispita postupajući tužilac, odlučit će se o daljnjim mjerama.

Podsjećamo, među uhapšenima su bivši ministar unutarnjih poslova Republike BiH Alija Delimustafić, nekadašnji tjelohranitelj bivšeg predsjednika Republike BiH, Juso Škrijelj, advokati te zaposlenici jedne sarajevske opštine.

Po nalogu kantonalnog Tužilaštva akcija je provedena u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, te na području Hrvatske. 60 lokacija pretreseno je u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić kaže da se osumnjičeni terete za djelo organizovanog kriminala.

Saradnja tužilaštava i policijskih agencija

„Osumnjičeni su za kazneno djelo organiziranog kriminala, zloporabe položaja, pranja novca i prevare. Ono što je bitno napomenuti da se akcija nastavlja i da je izvjesno lišenje još nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa ovom organiziranom grupom“, dodaje.

Akcija je sprovedena nakon višemjesečne istrage koje je vodilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, u saradnji sa hrvatskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Tužilaštvo KS je tokom istrage radilo u koordinaciji s Upravom za organizirani i teški kriminal MUP-a RS-a uz podršku Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Na području Hrvatske akciju su sproveli službenici USKOK-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije