Velika policijska akcija na 60 lokacija u BiH i Hrvatskoj

U toku su pretresi na 60 lokacija na području Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Hrvatske (AP)

Nakon višemjesečne istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo, u saradnji sa hrvatskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), na području Istočnog Sarajeva jutros su uhapšeni Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine i Juso Škrijelj, bivši pratilac Alije Izetbegovića.

Kako je kasnije javio bosanskohercegovački portal Klix.ba, Delimustafić je priveden u prostorije Federalne uprave policije (FUP) u Sarajevu.

U akciji kodnog naziva “Pravda” pripadnici Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske uhapsili su još nekoliko osoba u akciji na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, prenosi Fena.

Pretresi na 60 lokacija

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić kazala je da je nakon višemjesečne istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo u toku realizacija akcije “Pravda”.

“U toku su pretresi na 60 lokacija na području Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Hrvatske. Riječ je o krivičnim djelima organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja, povrede zakona od strane sudije, pranje novca i prevara”, kazala je Bavčić.

Tužilaštvo KS je radilo tokom istrage u koordinaciji s Upravom za organizirani i teški kriminal MUP-a RS-a uz podršku Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Na području Hrvatske akciju sprovode službenici USKOK-a.

Izvor: Agencije