Duraković predao dužnost Grujičiću

Novi načelnik Srebrenice Grujičić izrazio zadovoljstvo što je primopredaja izvršena na korektan način i bez bilo kakvih opstrukcija (Fena)

Novoizabrani načelnik bosanskohercegovačke Općine Srebrenica Mladen Grujičić jučer je i zvanično preuzeo dužnost, a danas je izvršena primopredaja između njega i dosadašnjeg načelnika Ćamila Durakovića, prenosi agencija Fena.

Duraković je u izjavi za medije kazao kako je po zakonu imao obavezu potpisati dokument o primopredaji funkcije te da je danas s novim načelnikom razgovarao o aktuelnoj situaciji u Srebrenici.

Sačuvati mir

Istakao je kako je njegov glavni interes da građani Srebrenice “ne osjete podijeljenost, nego da svi zajednički sačuvamo mir u našem gradu”.

“Koliko je za mene bolno ne biti načelnik, toliko će za njega biti bolna ta funkcija načelnika kao jednog mladog čovjeka koji treba preuzeti veliku obavezu. Bit će veliki fokus javnosti na njegov rad. Ostajem da živim u Srebrenici i stavio sam se na raspolaganje u dijelu gdje mogu pomoći”, poručio je Duraković.

Kazao je kako ne može i ne želi biti zamjenik načelnika, ali kao građanin ove općine uradit će sve da zadrži ljude u Srebrenici.

Naglašava, također, kako građani Srebrenice očekuju brzu realizaciju projekata koji su već pokrenuti i da mu je Grujičić obećao kako će ti projekti biti nastavljeni.

Duraković je izrazio uvjerenje da će Grujičić pokazati kako je načelnik svih građana, ali i kako s njim nije razgovarao o obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

“Nismo razgovarali o obilježavanju godišnjica. Nismo postigli konsenzus o tome. Nemojte od nas očekivati da klimamo jedan drugom glavom. Radit ćemo na tome da generacije koje dolaze nemaju opterećenje koje mi imamo danas. Niti Mladen niti ja nismo generacije koje su ratovale u ovoj zemlji i to je plus, i to je možda razlog zbog čega smo danas pružili jedan drugom ruku. Važno je biti čovjek”, stav je Durakovića.

Bez opstrukcija

Novi načelnik Srebrenice Grujičić izrazio je zadovoljstvo što je primopredaja izvršena na korektan način i bez bilo kakvih opstrukcija.

“Izvršili smo primopredaju na onakav način kako smo to i priželjkivali, na korektan i prijateljski način. Zahvalan sam Durakoviću koji je razuvjerio sve one koji su očekivali neke opstrukcije. Mi smo neformalno razgovarali i naš zajednički interes je da građani Srebrenice osjete boljitak”, istakao je.

Naglašava kako svi ljudi koji žive u Srebrenici moraju biti tretirani na jednak način te kako ima veliku odgovornost. Očekuje pomoć, kako je rekao, svih u Srebrenici. Cilj je promijeniti imidž grada i završiti sve projekte koji su pokrenuti i koji će tek doći, a koji su od koristi građanima Srebrenice.

“Duraković je pokazao da želi dobro svim građanima i vjerujem da ćemo i u budućnosti sarađivati”, poručio je Grujičić.

Izvor: Agencije