Novinarima u Hrvatskoj prijete i smrću

Saša Leković, HND, Hrvatsko novinarsko društvo, Novinar
Saša Leković tvrdi da mu je nakon kvara na automobilu rečeno da su mu vijci na prednjem desnom kotaču bili dopola prepiljeni (Igor Kralj / Pixsell)

Hrvatsko novinarsko društvo zahvalilo je pojedincima te domaćim, inozemnim i međunarodnim organizacijama i institucijama koje su javno iskazale zabrinutost zbog, kako navode, pokušaja ubojstva predsjednika HND-a Saše Lekovića, ali i upozorile da se novinarima u Hrvatskoj već dulje vrijeme nekažnjeno izravno prijeti, pa čak i smrću.

Policijsku istragu usmjerenu na “diverziju na kotaču automobila” predsjednika HND-a i prijetnje koje je dobivao, ali i prijetnje drugim novinarima, HND je pozdravio kao poruku da se ubuduće napadi na novinare neće ignorirati, ističući kako očekuju da napadači na novinare konačno budu kažnjeni.

HND napominje kako su “zgroženi količinom odvratnih komentara na društvenim mrežama, kao i na nekim portalima”, prenosi Hina.

Komentari potiču na nove napade

Neki od tih komentara mogu se okvalificirati i kao govor mržnje, pa i poticanje na nove napade na novinare, piše u priopćenju HND-a.

Portale zbog toga pozivaju da otkažu gostoprimstvo autorima takvih komentara, navodeći kako posebno zabrinjava što su neki autori tih komentara i osobe velikog utjecaja u javnosti.

HND i mnoge nevladine udruge u petak su pozvale na istragu navodnog pokušaja ubojstva Lekovića te je, zbog tog slučaja kao i ranijih prijetnji novinarima, više saborskih klubova zatražilo tematsku sjednicu Odbora za medije.

Leković je objavio na Facebooku da mu je, nakon kvara na automobilu, mehaničar otkrio kako su mu vijci na prednjem desnom kotaču bili dopola prepiljeni.

“Nije prvi puta da se netko ‘igra’ zavrtnjima/šarafima na kotačima mojega auta. Jednom su ih samo odšarafili napola, ali je auto bio relativno nov, pa sam brzo shvatio da nešto nije u redu. Ovaj stari [automobil] ionako stalno ‘drnda’, pa ne primijetim odmah promjenu. To je, inače, jedna od češćih metoda ‘opstrukcije'”, napisao je, između ostaloga, Leković. 

Europska komisija uputila je, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, koji se obilježava 2. studenoga, snažan poziv da se okonča zastrašivanje, pritisci i nasilje protiv novinara diljem svijeta.

“Stalno zastrašivanje, pritisak i nasilje nad novinarima, koji se događaju diljem svijeta, moraju prestati”, piše u zajedničkoj izjavi EK-a.

Napadi na novinare su napadi na demokratiju

“Pozivamo sve države, medijske tvrtke, medijske profesionalce i sve zainteresirane strane da udruže napore kako bi se okončali zločini nad novinarima. Za nas je sigurnost novinara, blogera i medijskih aktera pitanje od najvišeg prioriteta. Mi se ustrajno suprotstavljamo, u bilateralnim kontaktima s trećim zemljama te u multilateralnim i regionalnim forumima, zakonima, uredbama ili političkim pritiscima koji ograničavaju slobodu izražavanja i poduzimamo konkretne korake u sprječavanju i odgovaranju na napade protiv novinara i blogera”, navodi se u izjavi.

U izjavi se ističe da su sloboda medija i medijski pluralizam od ključne važnosti za slobodno, pluralističko i otvoreno društvo te da su napadi na novinare napadi na demokraciju.

Potpisnici pozivaju da sve države provode rezoluciju Ujedinjenih naroda o sigurnosti novinara, koja je nedavno usvojena.

Međunarodna federacija novinara u ponedjeljak je priopćila da je u svijetu od početka 2016. godine ubijeno 66 novinara na radnom zadatku.

Izvor: Agencije


Povezane

Hrvatski novinari smatraju da je napad rezultat općeg stanja u hrvatskom društvu, zatrovanog netolerantnim i huškačkim govorom mržnje u javnom prostoru.

01 Apr 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO