Kovač u Stocu: Napad na izborima je rušenje BiH

Hrvatska želi da BiH bude stabilna demokratska država koja će se ekonomski razvijati, tvrdi Kovač (Al Jazeera)

Delegacija tehničke Vlade Republike Hrvatske, na čelu s potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom te ministrom vanjskih i evropskih poslova Mirom Kovačem, posjetila je Stolac, gdje ih je načelnik stolačke općine Stolac Stjepan Bošković upoznao s incidentima koji su se dogodili prije sedam dana za vrijeme održavanja lokalnih izbora u tom gradu.

“U hrvatskom državnom interesu je da Bosna i Hercegovina bude stabilna, da Hrvati u njoj budu ustavotvoran i ravnopravan narod. Ovim dolaskom pokazujemo da skrbimo o Hrvatima u BiH i da ćemo ih zaštititi”, kazao je Kovač, dodavši kako se Hrvatska neće miješati u unutarnje političke procese unutar BiH, prenosi Fena.

Hrvatska želi da BiH bude stabilna demokratska država koja će se ekonomski razvijati i koja će ići prema Evropskoj uniji, dodao je Kovač.

S druge strane, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović kazao je kako su svi zvaničnici susjednih zemalja dobrodošli u BiH, ali da se za to moraju ispuniti određeni uvjeti i pretpostavke koje propisuje BiH, za što nije siguran da se u ovom slučaju i dogodilo.

“Želimo da kada dužnosnici susjednih zemalja dolaze u BiH, da tada daju podršku svim njenim građanima”, ocijenio je Džaferović, kazavši kako nije dobro dolaziti i davati podršku samo jednom narodu. 

On je ponovio kako će se od Centralne izborne komisije BiH zatražiti poništavanje redovnih izbora u Stocu.

Kovač je u Stocu rekao da je neprihvatljiv sam fizički napad na predsjednika Općinske izborne komisije i druge ljude uključene u organizaciju lokalnih izbora, a pogotovo je neprihvatljivo da taj napad ne naiđe na osudu svih strana i da nema nikakvih sankcija.

“Ovdje se radi o rušenju ustavno-pravnog poretka BiH i Hrvatska taj čin odbacuje. Jasno smo osudili referendum u Republici Srpskoj, a isto tako osuđujemo nasilje koje se dogodilo ovdje u Stocu. Očekujemo da se ovdje provedu izbori u demokratskom duhu, sukladno zakonima BiH”, naglasio je Kovač.

Kažnjavanje odgovornih

Petrov je ponovio kako je u potpunosti neprihvatljivo da se ništa ne poduzima u smjeru kažnjavanja odgovornih za incidente u Stocu.

“Ovo što se dogodilo u Stocu je posljedica višegodišnje politike u BiH, gdje su Hrvati bili diskriminirani, a konstitutivni samo na papiru. Meni je neprihvatljivo da se dogodi napad na osobu koja predstavlja državu, a da se apsolutno ništa ne poduzima. Porazno je što niti jedna politička stranka bošnjačkog establišmenta nije osudila nasilje u Stocu”, kazao je Petrov.

Po njegovim riječima, stvara se pritisak u kojem se nasilnici žele označiti žrtvom.

“Došli smo dati podršku Republike Hrvatske kako se od Stoca ne bi napravio presedan. Želimo da se poštuju međunarodne norme, da se uključe međunarodne institucije, da se poštuje ustavno-pravni poredak BiH i da se održe izbori u Stocu onako kako je to zajamčeno vladavinom zakona”, dodao je Petrov.

Bošković je kazao  kako je na današnjem sastanku upoznao hrvatsku delegaciju o događajima u Stocu tokom proteklih izbora, naglasivši kako su svi izbori do sada u Stocu bili regularni te da očekuje da se i ovo godine provedi demokratski izbori.

Kovač i Petrov sastat će se i s predstavnicima Inicijative za Stolac, koja uglavnom okuplja predstavnike bošnjačkih političkih stranaka.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović jučer je, u posjeti Stocu, kazao kako će tu općinu uvijek doživljavati kao “hrvatski prostor”, što je oštro osudila Stranka demokratske akcije.

Stolac nikada nije bio, niti će biti hrvatski prostor. Stolac je podjednako bošnjački, srpski i hrvatski, i grad svih ostalih građana koji žele u njemu živjeti”, kaže se u saopćenju SDA.

Izvor: Agencije