Mediji: Dikić i još dvoje ljudi osumnjičeni za terorizam

Za terorizam u pokušaju osumnjičeni su Bratislav Dikić, Kristina Hristić i Aleksandar Sinđelić, koji je u bijegu (AP)
Za terorizam u pokušaju osumnjičeni su Bratislav Dikić, Kristina Hristić i Aleksandar Sinđelić, koji je u bijegu (AP)

Specijalno tužilaštvo Crne Gore odustalo je od optužbe za terorizam protiv 11 osumnjičenih iz skupine od 20 državljana Srbije uhapšenih pod sumnjom da su u izbornoj noći planirali upad u zgradu Skupštine Crne Gore i zarobljavanje premijera Mila Đukanovića, prenio je podgorički list Dan.

Kako je Danu potvrđeno u Tužilaštvu, u zapovjedi za provedbu istrage, ukupno 11 osumnjičenih osoba se sada tereti samo za stvaranje kriminalne organizacije, a terorizam se u vezi s njima ne spominje.

Za terorizam u pokušaju osumnjičeni su Bratislav Dikić, Kristina Hristić i Aleksandar Sinđelić, koji je u bijegu.

Preostalih šest osoba još ranije je pušteno na slobodu.

Tajni plan

“Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, sa ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija. Takođe se sumnja da je plan kriminalne organizacije bilo lišavanje slobode premijera Crne Gore”, navelo je Tužilaštvo nakon što su državljani Srbije uhapšeni u noći pred izbore, koji su održani 16. listopada.

Crnogorski specijalni tužitelj za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije Milivoje Katnić izjavio je tada da bi Crna Gora bila “zavijena u crno kao nikad u istoriji” da je uspio, kako je naveo, teroristički plan na dan parlamentarnih izbora.

Vođom skupine označen je Bratislav Dikić, smijenjeni zapovjednik Žandarmerije Srbije, koji je osumnjičen “za plan komandovanja naoružanim licima u namjeri da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije”.

Bratislav Bata Dikić ili Mali Legija, kako je sam volio da ga zovu, smijenjeni je kontroverzni zapovjednik Žandarmerije u Srbiji koji je bio pod istragom Uprave kriminalističke policije zbog sumnje da je šef jedne mafijaške organizacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO