Izetbegović u Briselu: Kandidatski status za EU do 2017.

Schulz je pozdravio napredak BiH na evropskom putu (Predsjedništvo BiH)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u Briselu se sastao s potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

Izetbegović i Mogherini razmijenili su mišljenja o dinamici napretka BiH nakon aktivacije obnovljenog pristupa EU.

Izetbegović je istakao da je Bosna i Hercegovina u proteklih 18 mjeseci na putu pristupanja EU više napredovala nego u cijeloj prethodnoj deceniji, naglasivši da su upravo obnovljeni pristup i snažna podrška EU omogućili BiH da postigne taj napredak, te da stoga EU treba nastaviti s takvim pristupom i podrškom BiH.

Sigurnosni izazovi i prijetnje

Mogherini je istakla da je impresionirana napretkom Bosne i Hercegovine u relativno kratkom vremenskom periodu.

Sagovornici su se složili da su stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana od strateške važnosti, te da postoji prostor za intenzivnijom političkom komunikacijom između EU i regije zapadnog Balkana, s ciljem koordinacije pristupa u suprotstavljanju sigurnosnim izazovima i prijetnjama koje pogađaju regiju i EU.

Mogherini je istakla da Izetbegovićeva inicijativa o političkom dijalogu na visokom nivou EU-Zapadni Balkan zavrjeđuje pažnju, kao nadogradnja već postojećih mehanizama komunikacije i saradnje između EU i zapadnog Balkana, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Izetbegović se ranije sastao se s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom u Briselu.

Izetbegović je informirao Tuska o dinamici napretka BiH u realizaciji postavljenih zadataka i ciljeva u domenu integracije u EU, kao i o planiranim predstojećim koracima BiH.

Razmijenjena su mišljenja o situaciji i odnosima u regiji, kao i izazovima i prijetnjama s kojima se suočavaju BiH i regija zapadnog Balkana.

Tusk je izrazio zadovoljstvo Izetbegovićevom posjetom Briselu te čestitao na napretku koji je BiH postigla, rekavši da je impresioniran njime, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Potrebna bolja politička komunikacija

Sagovornici su se složili da je potrebna intenzivnija politička komunikacija između EU i regije Zapadnog Balkana.

U tom smislu, predsjednik Evropskog vijeća Tusk je pozdravio ideju Izetbegovića o političkom dijalogu na visokom nivou EU- Zapadni Balkan i izrazio spremnost i podršku da se u narednom periodu ta inicijativa detaljno razradi.

Izetbegović je ranije u Briselu izjavio kako je realno očekivati ispunjavanje upitnika Evropske komisije u idućih 12 do 18 mjeseci i kandidatski status za Evropsku uniju do 2017. 

On se sastao i sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Schulzom.

Informirao ga je o napretku BiH na njenom evropskom putu, provedbi Reformske agende i Mehanizmu koordinacije.

Ekonomski rast

Govorio je i o prijedlogu iznesenom u obraćanju Vanjskopolitičkom odboru EP-a (AFET), da se s ciljem daljeg poboljšanja stabilnosti i sigurnosti u regiji zapadnog Balkana uspostavi politički dijalog na visokom nivou između najviših zvaničnika EU i regije, kao platforme i mehanizma kojima EU može pomoći državama regije u prevenciji i razrješavanju tenzija, kao i zajedničkom koordiniranom reagiranju na sigurnosne izazove.

Schulz je pozdravio napredak BiH na evropskom putu i čestitao Izetbegoviću na tome, istakavši da će Evropski parlament u okvirima svojih nadležnosti pružiti punu podršku nastavku provođenja Reformske agende u okviru obnovljenog pristupa EU, prenosi Fena.

Istakao je i da je vidljiv ekonomski rast koji BiH u posljednje vrijeme ostvaruje veoma dobra vijest, te da se nada kako će BiH nastaviti tim pravcem.

Izetbegović danas i sutra boravi u radnoj posjeti Briselu, gdje će se sastaje  sa zvaničnicima Evropske unije i NATO-a.

U srijedu je planiran susret Izetbegovića s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Vijeće za opće poslove Evropske unije prihvatilo je u oktobru aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji te izdalo nalog Evropskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

Evropski put BiH

Nakon što su bh. vlasti usvojile Mehanizam koordinacije, otvoren je put zemlje za aplikaciju za članstvo u EU. 

BiH će morati odgovoriti na nekoliko hiljada pitanja EU-a kako bi nastavila put eurointegracija, navedeno je iz Vijeća ministara BiH.

Pozdravljen je značajan napredak u provođenju Reformske agende o kojoj su se usaglasile vlasti u Bosni i Hercegovini na svim nivoima, te je BiH pozvana da “nastavi sa naporima na osiguravanju efikasnog provođenja Reformske agende u skladu sa rasporedom iz akcionog plana koji su usaglasile vlasti u Bosni i Hercegovini, u korist njenih građana i u bliskoj saradnji sa Evropskom unijom, međunarodnim finansijskim institucijama i međunarodnim partnerima, kao i sa civilnim društvom”.

“Osim socioekonomskih reformi, ti napori trebaju i dalje biti usmjereni i na reforme u oblasti vladavine prava i javne uprave. Vijeće poziva Komisiju da dalje izvještava o provođenju Reformske agende, uključujući i Mehanizam koordinacije. Prilikom pripreme mišljenja o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo, Vijeće od Komisije traži da posebnu pažnju posveti provođenju presude u predmetu ‘Sejdić – Finci'”, navedeno je.

Izvor: Agencije