Abdić i Grujičić u centru pažnje medija

AP ocjenjuje da je u RS-u pobjedila separatistička i proruska partija SNSD (Al Jazeera)

U osvrtu na preliminarne rezultate lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, agencija AP navodi da je među “nacionalističkim partijama koje su lako pobijedile i ona koja želi odvajanje od Bosne”, dok AFP ističe da će, izgleda, Srebrenica dobiti svog prvog gradonačelnika Srbina u posljednjih 17 godina.

AFP navodi da je “Srebrenica poznata po masakru iz ratnog vremena 8.000 muslimana, koji su počinile srpske snage”.

AP ocjenjuje da je “u Republici Srpskoj proruska separatistička stranka koja je na vlasti više od decenije pobjedila koaliciju naklonjenu Evropskoj uniji koja nije ništa manje nacionalistička” i objašnjava da je “Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji predvodi predsjednik RS-a Milorad Dodik, osvojio 30 posto više opština nego na prošlim izborima”.

“Stranka je vodila kampanju na obećanju o odvajanju Republike Srpske od Bosne, nešto što su mnogi nacionalistički orijentisani Srbi tražili od raspada Jugoslavije tokom 90-ih godina prošlog vijeka. Dodikovi protivnici iz Saveza za promjene fokusirali su kampanju na svakodnevne ekonomske probleme, istovremeno ga optužujući za korupciju i bacanje tog regiona u siromaštvo”, navodi AP.

Agencija dodaje da je Dodik “uspio da skrene pažnju srpskih birača s optužbi za korupciju održavanjem referenduma u Republici Srpskoj oko spornog praznika koji se slavi u tom regionu, nedelju dana pred izbore”.

Referendum za pobjedu na izborima

Analitičar Adis Arapović tvrdi za AP da je Dodiku potez o referendumu pomogao u trijumfu na juče održanim izborima. 

Ta agencija, podsjećajući na Dodikovo odbijanje da se odazove današnjem pozivu na saslušanje u Tužilaštvu BiH zbog referenduma koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, navodi i da su mu “zapadne zemlje prijetile sankcijamam, on (Dodik) uživa podršku Rusije”.

AFP u prvi plan iznosi pobjedu koju je na osnovu preliminarnih rezultata proglasio 34-godišnji Mladen Grujičić i navodi da je “Srebrenica danas Bosna u malom, sa muslimanima i Srbima koji žive jedni pored drugih, ali nikako zajedno, i dalje nepoverljivi jedni prema drugima više od dvije decenije od završetka rata u Bosni, koji je trajao od 1992. do 1995 i koji je odnio 100.000 života i zbog kojeg je raseljeno dva miliona ljudi”.

Za AFP je sa jučerašnjih izbora važno i to što je “muslimanski ratni zločinac takođe spreman da postane gradonačelnik nakon izbora u sjeverozapadnom gradu Velikoj Kladuši, koji su došli u vrijeme obnovljenih napetosti u krhkoj državi”. 

Za 77-godišnjeg Fikreta Abdića agencija navodi da je “tokom bosanskog rata taj muslimanski ratni zapovjednik stao na stranu Srba protiv muslimanskih snaga odanih Sarajevu i proglasio ”Autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosnu”, kao i da je “2002. usuđen pred hrvatskim sudom i pušten 2012 nakon odluženja dvije trećine 15 godišnje zatvorske kazne”.

Izvor: Agencije