Srbija blizu ‘crvene linije’ u pregovorima s Kosovom

Tomislav Nikolić se u pregovorima s Kosovom zalaže za princip 'da ništa nije dogovoreno, dok sve ne bude dogovoreno' (EPA)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će Vlada te države imati njegovu “bezrezervnu podršku ako poslednje zahteve iz Prištine odbaci kao besmislene” te podsjetio kako je bio “u pravu kada je procenio da se stiglo veoma blizu crvene linije u pregovorima [s Kosovom], koja ne sme da bude pređena ukoliko se poštuju država i Ustav”.

Vlasti u Beogradu burno su reagirale na dokument koji je javnosti predočila kosovska ministrica za dijalog Edita Tahiri, a kojim se ukazuje na nužnost uspostavljanja granice između Kosova i Srbije, poštivanje susjedstva, nemiješanje i prestanak interveniranja Srbije na Kosovu te suradnju na poljima od interesa za obje strane.

Nakon burnih reakcija srbijanskih političara, Edita Tahiri je kazala kako je riječ o dokumentu koji je 2014. godine predan Bruxellesu u okviru dogovora o temama o kojima će se razgovarati tijekom pregovora Beograda i Prištine.

Hitni razgovori Mogherini i Vučića

No, Vlada Srbije sazvala je hitnu sjednicu, a predsjednik Nikolić smatra da su “u privremenim institucijama u Prištini netačno procenili kako je došlo vreme za postavljanje uslova bez kojih se ne može dalje u pregovorima”.

“I sama Evropska unija se uzdržava od postavljanja uslova čije bi prihvatanje značilo i prihvatanje nezavisnosti južne srpske pokrajine”, rekao je Nikolić za beogradske Novosti.

“Albanci pregovore koriste da im Srbija na njima prenese što više prava, a ako ne ide, onda mimo pregovora, bilateralno, traže prijem i članstvo u organizacijama koje bi trebalo da budu organizacije država. To nije osnov za iskreno pregovaranje, kojeg sa njihove strane nije bilo ni do sada”, naglasio je Nikolić.

Novosti podsjećaju i kako je Nikolić svojevremeno predlagao da se u dijalog Beograda i Prištine uvede princip “da ništa nije dogovoreno, dok sve ne bude dogovoreno”.

Zbog novog zatezanja u odnosima Srbije i Kosova, telefonski su razgovarali premijer Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije Federica Mogherini.

Usuglasili su se kako je nužno u najkraćem roku implementirati sporazume koje su Beograd i Priština postigli u Bruxellesu, konstatiravši da primjena sporazuma predstavlja osnovni uvjet za nastavak dijaloga i o drugim važnim temama.

‘Ultimatum ne dolazi u obzir’

Prethodno je Edita Tahiri kazala da Kosovo nije uvjetovalo Srbiju ni na koji način.

O spornom dokumentu govorila je u Skupštini Kosova, jer je “prošlo previše vremena otkad je zastupnike upoznala s napretkom pregovora s Beogradom”.

U dokumentu se, među ostalim, navodi i ratna odšteta te jamstvo EU-a da će Srbija priznati Kosovo, uz uvjetovanje ulaska Srbije u EU, onemogućavanje Beograda da spriječi učlanjivanje Kosova u različite međunarodne organizacije, uključujući i Ujedinjene narode, sportske i kulturne organizacije te, na kraju, uklanjanje Kosova iz Ustava Srbije.

U Beogradu su ove teze nazvane ultimatumom, uz napomenu kako im “ne pada na pamet” pregovarati o tome.

Izvor: Agencije