Plenković u Sarajevu: BiH je za Hrvatsku vanjskopolitički prioritet

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je, nakon sastanka s bosanskohercegovačkim zvaničnicima u Sarajevu, da će Bosna i Hercegovina za Hrvatsku biti vanjskopolitički prioritet broj jedan.

Dodao je kako tu činjenicu potvrđuje da je nova Vlada Hrvatske na dužnosti osam dana, a da su osmog dana u Sarajevu, što je i bilo predizborno obećanje. 

“Došli smo kao prijatelji s ambicijom da u vremenu koje je pred nama ostvarimo i stabilnu i partnersku političku suradnju, napredak u gospodarskoj suradnji”, istakao je Plenković nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

 

 

Zvizdić je izjavio novinarima da je Hrvatska već dugi niz godina među pet najvažijih investitora i trgovinskih partnera BiH, što jasno definira odnose na nivou ekonomske saradnje.

“Naši razgovori su i bili vezani za ta dva ključna segmenta. To je dalji evropski put BiH i ekonomski razvoj i saradnja s našim prvim susjedima, odnosno s Hrvatskom i sa čitavom Evropskom unijom”, kazao je Zvizdić, dodajući da je Hrvatska bila vrlo konstruktivan zagovarač evropskog puta BiH.

Najavio je da će u najskorije vrijeme, vjerovatno do kraja godine, biti održana zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske na kojoj će se naći brojna pitanja od izuzetne važnosti za odnose i za dalju nadgradnju dobrosusjedskih odnosa.

Susreti u Predsjedništvu BiH

Plenković se potom sastao s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem i članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Izetbegović i Čović izrazili su zadovoljstvo što novoimenovani premijer Hrvatske dolazi u BiH samo dan poslije prve sjednice nove Vlade, ocijenivši to kao simboličnu poruku s ciljem poboljšanja saradnje dviju susjednih i prijateljskih zemalja.

Upoznali su predsjednika Vlade Hrvatske o dosadašnjem napretku BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

Istakli su, također, da će BiH ubrzati i uložiti dodatne napore pri ispunjavanju svih uvjeta kako bi Vijeće EU-a moglo što je prije moguće razmotriti zahtjev BiH za članstvo i usvojiti zaključak o prosljeđivanju zahtjeva Bosne i Hercegovine Evropskoj komisiji, što bi u konačnici rezultiralo dostavljanjem upitnika Evropske komisije.

Govoreći o stajalištima Vlade Hrvatske o Bosni i Hercegovini, Plenković je naglasio da je BiH visokopozicionirana kad je riječ o vanjskopolitičkim prioritetima.

“Zalagat ću se za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu kao i njezin evropski put koji jedini garantira koheziju i cjelovitost zemlje te za zaštitu ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine”, rekao je Plenković.

Također je istakao kako je hrvatski strateški interes integracija svih zemalja jugoistočne Evrope u Evropsku uniju, ali uz jasno poštivanje evropskih vrijednosti, ispunjavanje kriterija te uspostavu vladavine prava.

Probleme rješavati dijalogom

Nakon toga Plenković se susreo i s reisul-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom ef. Kavazovićem.

Istaknuto je da Islamska zajednica u BiH ima dobre odnose s Katoličkom crkvom u BiH te da je želja svih da ti odnosi imaju pozitivan učinak na kvalitetan odnos među muslimanima i katolicima u Bosni i Hercegovini.

Naglašeno je da je iskustvo Islamske zajednice u Hrvatskoj, koja je dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u smislu prava i sloboda njenih članova, veoma značajno te da su muslimani u Hrvatskoj dali doprinos razvoju Republike Hrvatske.

Islamska zajednica smatra da otvorena pitanja u BiH treba rješavati dijalogom, dogovorom političkih predstavnika naroda i građana BiH te ne treba dopuštati da problemi narastaju i eskaliraju u ekscese, rečeno je nakon sastanka. 

Sastankom s članovima vodstva Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Plenković je okončao posjetu Sarajevu, a mini-turneju po Bosni i Hercegovini nastavio je odlaskom u Kiseljak te potom u Mostar.

Predsjednik Napretka monsinjor Franjo Topić kazao je novinarima  kako je od hrvatskog premijera zatražio veću potporu Hrvatske za Bosnu i Hercegovinu i to kao cjelinu.

“Tražili smo potporu i za njen sjever i za njen središnji dio i za jug. On je obećao, i to je vrlo važno, da će se voditi računa o svim Hrvatima u BiH”, kazao je Topić.

Hrvatima puna ravnopravnost

Uoči posjete šef Vlade Hrvatske rekao je kako će u BiH uputiti dvije ključne poruke: o podršci Hrvatske toj državi i podršci Hrvatima koji u njoj žive.

U razgovoru za bh. izdanje Večernjeg lista ukazao je kako je sazrelo vrijeme za nadgradnju “dejtonskog okvira”, ističući kako to podrazumijeva izmjenu Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji bi osigurali približavanje ove zemlje članstvu u Evropskoj uniji i ostvarenju jednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda u toj zemlji.

“Ključno je da se Hrvatima, kao jednom od triju konstitutivnih naroda BiH, zajamči puna ravnopravnost koja podrazumijeva izbor legitimnih predstavnika, njihovu ravnomjernu zastupljenost na svim razinama vlasti i njihov odgovarajući utjecaj na procese političkog odlučivanja”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer će tokom dvodnevne posjete boraviti u Sarajevu, Mostaru i Kiseljaku, a planirani su sastanci, između ostalih, sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Planirani su i susreti s vjerskim čelnicima: reisul-ulemom Huseinom Kavazovićem, poglavarom Islamske zajednice u BiH, i kardinalom Vinkom Puljićem, vrhbosanskim nadbiskupom.

Vanjskopolitički prioritet

Odlazak u BiH “je ispunjavanje obećanja iz izborne kampanje”, istakao je hrvatski premijer.

“Jasno sam kazao da će BiH biti vanjskopolitički prioritet broj jedan za Vladu Republike Hrvatske.”

Naglasio je kako će u BiH uputiti dvije poruke, od kojih je prva da će “Hrvatska pomoći BiH da kvalitetno funkcionira kao država i pomoći joj na putu u EU”.

Druga i najvažnija poruka je da će Hrvatska “voditi računa o ravnopravnosti Hrvata, kao najmalobrojnijeg od konstitutivnih naroda po recentnom popisu, da njihova prava u budućim planovima i razmatranjima eventualnog novog ustavnog uređenja zemlje budu na najbolji mogući način zaštićena”, dodao je premijer Hrvatske.

Izvor: Al Jazeera i agencije