Plenković u Sarajevu: BiH je za Hrvatsku vanjskopolitički prioritet

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je, nakon sastanka s bosanskohercegovačkim zvaničnicima u Sarajevu, da će Bosna i Hercegovina za Hrvatsku biti vanjskopolitički prioritet broj jedan.

Dodao je kako tu činjenicu potvrđuje da je nova Vlada Hrvatske na dužnosti osam dana, a da su osmog dana u Sarajevu, što je i bilo predizborno obećanje. 

“Došli smo kao prijatelji s ambicijom da u vremenu koje je pred nama ostvarimo i stabilnu i partnersku političku suradnju, napredak u gospodarskoj suradnji”, istakao je Plenković nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

 

 

Zvizdić je izjavio novinarima da je Hrvatska već dugi niz godina među pet najvažijih investitora i trgovinskih partnera BiH, što jasno definira odnose na nivou ekonomske saradnje.

“Naši razgovori su i bili vezani za ta dva ključna segmenta. To je dalji evropski put BiH i ekonomski razvoj i saradnja s našim prvim susjedima, odnosno s Hrvatskom i sa čitavom Evropskom unijom”, kazao je Zvizdić, dodajući da je Hrvatska bila vrlo konstruktivan zagovarač evropskog puta BiH.

Najavio je da će u najskorije vrijeme, vjerovatno do kraja godine, biti održana zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske na kojoj će se naći brojna pitanja od izuzetne važnosti za odnose i za dalju nadgradnju dobrosusjedskih odnosa.

Susreti u Predsjedništvu BiH

Plenković se potom sastao s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem i članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Izetbegović i Čović izrazili su zadovoljstvo što novoimenovani premijer Hrvatske dolazi u BiH samo dan poslije prve sjednice nove Vlade, ocijenivši to kao simboličnu poruku s ciljem poboljšanja saradnje dviju susjednih i prijateljskih zemalja.

Upoznali su predsjednika Vlade Hrvatske o dosadašnjem napretku BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

Istakli su, također, da će BiH ubrzati i uložiti dodatne napore pri ispunjavanju svih uvjeta kako bi Vijeće EU-a moglo što je prije moguće razmotriti zahtjev BiH za članstvo i usvojiti zaključak o prosljeđivanju zahtjeva Bosne i Hercegovine Evropskoj komisiji, što bi u konačnici rezultiralo dostavljanjem upitnika Evropske komisije.

Govoreći o stajalištima Vlade Hrvatske o Bosni i Hercegovini, Plenković je naglasio da je BiH visokopozicionirana kad je riječ o vanjskopolitičkim prioritetima.

“Zalagat ću se za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu kao i njezin evropski put koji jedini garantira koheziju i cjelovitost zemlje te za zaštitu ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine”, rekao je Plenković.

Također je istakao kako je hrvatski strateški interes integracija svih zemalja jugoistočne Evrope u Evropsku uniju, ali uz jasno poštivanje evropskih vrijednosti, ispunjavanje kriterija te uspostavu vladavine prava.

Probleme rješavati dijalogom

Nakon toga Plenković se susreo i s reisul-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom ef. Kavazovićem.

Istaknuto je da Islamska zajednica u BiH ima dobre odnose s Katoličkom crkvom u BiH te da je želja svih da ti odnosi imaju pozitivan učinak na kvalitetan odnos među muslimanima i katolicima u Bosni i Hercegovini.

Naglašeno je da je iskustvo Islamske zajednice u Hrvatskoj, koja je dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u smislu prava i sloboda njenih članova, veoma značajno te da su muslimani u Hrvatskoj dali doprinos razvoju Republike Hrvatske.

Islamska zajednica smatra da otvorena pitanja u BiH treba rješavati dijalogom, dogovorom političkih predstavnika naroda i građana BiH te ne treba dopuštati da problemi narastaju i eskaliraju u ekscese, rečeno je nakon sastanka. 

Sastankom s članovima vodstva Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Plenković je okončao posjetu Sarajevu, a mini-turneju po Bosni i Hercegovini nastavio je odlaskom u Kiseljak te potom u Mostar.

Predsjednik Napretka monsinjor Franjo Topić kazao je novinarima  kako je od hrvatskog premijera zatražio veću potporu Hrvatske za Bosnu i Hercegovinu i to kao cjelinu.

“Tražili smo potporu i za njen sjever i za njen središnji dio i za jug. On je obećao, i to je vrlo važno, da će se voditi računa o svim Hrvatima u BiH”, kazao je Topić.

Hrvatima puna ravnopravnost

Uoči posjete šef Vlade Hrvatske rekao je kako će u BiH uputiti dvije ključne poruke: o podršci Hrvatske toj državi i podršci Hrvatima koji u njoj žive.

U razgovoru za bh. izdanje Večernjeg lista ukazao je kako je sazrelo vrijeme za nadgradnju “dejtonskog okvira”, ističući kako to podrazumijeva izmjenu Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji bi osigurali približavanje ove zemlje članstvu u Evropskoj uniji i ostvarenju jednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda u toj zemlji.

“Ključno je da se Hrvatima, kao jednom od triju konstitutivnih naroda BiH, zajamči puna ravnopravnost koja podrazumijeva izbor legitimnih predstavnika, njihovu ravnomjernu zastupljenost na svim razinama vlasti i njihov odgovarajući utjecaj na procese političkog odlučivanja”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer će tokom dvodnevne posjete boraviti u Sarajevu, Mostaru i Kiseljaku, a planirani su sastanci, između ostalih, sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Planirani su i susreti s vjerskim čelnicima: reisul-ulemom Huseinom Kavazovićem, poglavarom Islamske zajednice u BiH, i kardinalom Vinkom Puljićem, vrhbosanskim nadbiskupom.

Vanjskopolitički prioritet

Odlazak u BiH “je ispunjavanje obećanja iz izborne kampanje”, istakao je hrvatski premijer.

“Jasno sam kazao da će BiH biti vanjskopolitički prioritet broj jedan za Vladu Republike Hrvatske.”

Naglasio je kako će u BiH uputiti dvije poruke, od kojih je prva da će “Hrvatska pomoći BiH da kvalitetno funkcionira kao država i pomoći joj na putu u EU”.

Druga i najvažnija poruka je da će Hrvatska “voditi računa o ravnopravnosti Hrvata, kao najmalobrojnijeg od konstitutivnih naroda po recentnom popisu, da njihova prava u budućim planovima i razmatranjima eventualnog novog ustavnog uređenja zemlje budu na najbolji mogući način zaštićena”, dodao je premijer Hrvatske.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Podnošenje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji je važno za BiH, to je politička prekretnica. Međutim, tek slijedi istinski početak dubinskog reformskog procesa da bi BiH postala kandidat za članstvo. To je vrlo detaljan i zahtjevan proces, kaže u intervjuu za Al Jazeeru Andrej Plenković, hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu. Crna Gora je na tom […]

Published On 15 Feb 2016

Hrvatska vlada ipak će imati 20 ministarstava, a ne 19 kao što je prvobitno bilo predviđeno. Goran Marić, koji je u Vladu ušao kao ministar bez portfelja, dobit će resor. Potvrdio je to on sam, nakon što se pojavila informacija kako je podnio ostavku. 

Published On 25 Oct 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO