Vučić i Mogherini: Što prije implementirati sporazume iz Brisela

Primjena Briselskog sporazuma ključna je za napredak Srbije ka EU, kazali su Vučić i Mogherini (AP)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije Federica Mogherini saglasili su se danas kako je neophodno u najkraćem roku implementirati sporazume koje su Beograd i Priština postigli u Briselu.

U telefonskom razgovoru Vučića i Mogherini konstatirali su kako implementacija sporazuma u Briselu predstavlja osnovni uvjet za nastavak dijaloga i o drugim važnim temama.

Oni su se saglasili i da je nastavak europskog puta Srbije od suštinskog značaja, ne samo za političku, već i za ekonomsku budućnost te države.

Vučić je nakon razgovora kazao i kako, osim političkih, regionalnih i eventualnih problema na putu eurointegracija, ne vidi „nikakav značajniji problem koji bi zaustavio razvoj Srbije“, te poručio kako „ne mogu strani ambasadori određivati ko će biti predsednički kandidat“.

Tahiri: Nismo uslovili Beograd

Ranije je kosovska ministrica za dijalog Edita Tahiri kazala za N1 da Priština nije uslovila Srbiju ni na koji način, a dokument o kojem se govori u Beogradu predat je Briselu 2014. u okviru dogovora o temama o kojim će se razgovarati tokom pregovora Beograda i Prištine.

Rekla je kako je o dokumentu jučer govorila u Skupštini Kosova jer je prošlo previše vremena otkako je zastupnike upoznala s napretkom pregovora sa Beogradom.

Vlada Srbije je potom održala hitnu sjednicu zbog navodnih zahtjeva iz Prištine.

Tahiri je jučer u Skupštini Kosova govorila o dokumentu iz 2014. u kojem se spominje “uspostavljanje granice između Kosova i Srbije, poštivanje susjedstva, nemiješanje i prestanak interveniranja Srbije na Kosovu te saradnja na poljima od interesa za obje države”.

‘Ne pada nam na pamet pregovarati’

Osim toga, navodi se i ratna odšteta i garancija Europske unije da će Srbija priznati Kosovo, uz uvjetovanje ulaska Srbije u EU, onemogućavanje Beograda da spriječi učlanjivanje Kosova u različite međunarodne organizacije, uključujući i UN, sportske i kulturne organizacije te, na kraju, uklanjanje Kosova iz Ustava Srbije.

U Beogradu su ove teze nazvane ultimatumom, uz napomenu kako im “ne pada na pamet” pregovarati o tome.

“Ako Priština smatra da treba da se razgovara putem uslova i ultimatuma i na drugi način, zaista nije spremna da razgovara i, ako onim što je navedeno uslovljava nastavak dijaloga, onda to znači da oni odustaju od dijaloga i da neće biti dijaloga”, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić smatra kako je riječ “o bezobrazluku za domaću upotrebu”.

“Tu postoje neke teze koje Srbiji ne padaju na pamet da o njima razgovara, niti da donosi bilo kakve odluke, kao što je pitanje granica, odštete, priznanja Kosova, članstva u međunarodnim organizacijama. Ako su to uslovi, nema dijaloga i to više nije problem Srbije. Dijalog će se voditi kao statusno neutralan ili ga neće biti. Srbija je potpuno jasna. Pod ovim uslovima sigurno ga neće biti”, upozorio je Dačić.

Prema njegovom mišljenju, nema dijaloga pod uvjetima koje će odrediti Priština.

‘Fontana želja Edite Tahiri’

“To je smejurija i niko ozbiljan ne može da misli da će Priština nekog da uslovi. Koga može da uslovi Priština, zašta se ona uopšte pita? Te uslove Edita Tahiri može da okači na oglasnu tablu Skupštine Kosova i to je za unutrašnju upotrebu. Mi treba da zadržimo hladnu glavu. Ovo su provokacije, a mi nastavljamo naš put. Mi ćemo biti konstruktivni i niko nas ne može da uslovljava – ni Brisel ni Priština. Znamo šta su nacionalni državni interesi Srbije – to jeste Evropska unija, ali i zaštita naših nacionalnih interesa”, rekao je Dačić.

Uza sve navedeno, Tahiri je naglasila i da Zajednica srpskih općina “neće biti formirana dok se ne ukinu sve paralelne strukture na sjeveru Kosova”.

“Kada je riječ o prihvaćanju države Kosovo, mentalitet Srba se promijenio, a dokaz za to je veliki broj zahtjeva za kosovske dokumente”, navela je.

Dačić joj je na kraju odgovorio kako su svi prijedlozi koje je dala “fontana želja Edite Tahiri” i da Srbija o tome neće nikada ozbiljno razgovarati.

Izvor: Agencije