Mektić potvrdio dolazak agenata FBI-a u BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je za Al Jazeeru da će istražitelji američkog Federalnog istražnog biroa i drugih sigurnosnih institucija ipak uskoro doći u Bosnu i Hercegovinu kako bi savjetovali svoje bh. kolege u borbi protiv korupcije.

“To se može dogoditi: ili da naši tužioci odu tamo i da budu obučavani ili da jedan broj tih ljudi koji mogu prenijeti ta znanja dođu ovdje, u Bosnu i Hercegovinu, što je meni logičnije, jer možemo tako obuhvatiti veći broj tužilaca. Možemo poslati tri ili pet tužilaca tamo, a ovako možemo obučavati više. Suština se sastoji u tome – u smislu obuke, savjeta, treninga, samo da mi pokrenemo taj proces. Nama je cilj da kao država budemo samoodrživi u borbi protiv korupcije”, rekao je Mektić.

Bosanskohercegovački mediji nedavno su prenijeli najavu dolaska specijalnih agenata FBI-a, istražitelja i tužitelja iz Sjedinjenih Američkih Država koji bi trebali prekinuti lanac korupcije u Bosni i Hercegovini, uz napomenu kako “političari blagonaklono gledaju na takvu najavu, s obzirom da Bosna i Hercegovina već 20 godina pokazuje kako nije u stanju boriti se s kriminalom i korupcijom”.

Razgovori u SAD-u

Potvrđeno je da je Mektić u SAD-u razgovarao s predstavnicima vlasti o tome koliko je korupcija ukorijenjena u bh. društvu i kolika je sprega politike i korupcije.

Prema njegovim riječima, “Bosni i Hercegovini je očigledno potrebna pomoć, s obzirom na to da se ova zemlja već dvije godine vrti ukrug te da je svima jasno kako postoje određeni problemi u funkcionisanju pravosudnih institucija”.

Navodno se pomoć američkih stručnjaka očekuje u policijskim agencijama i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije