Duraković će se žaliti Ustavnom sudu BiH

Kandidat za načelnika općine Srebrenica Ćamil Duraković podnijet će novu apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine nakon što je Apelacioni odjel Suda BiH odbacio njegovu žalbu za poništenje izbora u Srebrenici, kazao je advokat Nedim Ademović.

Duraković će tražiti da se privremeno zabrani objava rezultata izbora u Srebrenici, kazao je Ademović u Sarajevu.

Ćamil Duraković je na konferenciji za novinare kazao da odluku Apelacionog suda poštuje, ali da njom nije zadovoljan i da će nastaviti pravnu borbu.

“Odluka, kakva je god da je, mi je moramo poštovati, ali ćemo nastaviti našu borbu”, kazao je Duraković.

Sud BiH trebalo bi da se izjasni i o žalbi koju su na izborne rezultate i proces glasanja u Srebrenici uputili iz koalicije probosanskih stranaka, čiji je Duraković bio kandidat.

U žalbi Sudu BiH, aktuelni načelnik Srebrenice naveo je neregularnosti u provođenju izbornog procesa, kao što su glasanje sa neregularnim dokumentima te prisustvo policije u Općini Srebrenica kada, kako se navodi, izborni materijal nije bio pod nadzorom Općinske izborne komisije.

Također, predmet žalbe bila je i odluka CIK-a da ne uvrsti gotovo 2.000 koverata sa glasovima pristiglim putem pošte nakon 4. oktobra, iako su bili označeni žigom od 2. oktobra, kada su održani lokalni izbori u BiH.

Zahtjev za ponovno brojanje

Duraković je ranije ovog mjeseca CIK-u Bosne i Hercegovine predao zahtjev za ponovno brojanje glasova na lokalnim izborima u Srebrenici.

 

Duraković je, u pratnji advokata Nedima Ademovića, predao zahtjev za ponovno brojanje glasova na svim redovnim biračkim mjestima u Srebrenici, kao i glasova pristiglih poštom.

Prethodno je i iz Stranke demokratske akcije (SDA) najavljeno da će koalicija probosanskih stranaka, u kojoj su uz SDA još i Savez za bolju budućnost i Stranka za BiH, podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasova na svim redovnim biračkim mjestima koja se odnose na Općinsko vijeće Srebrenice.

CIK BiH objavio je prošle sedmice da je prema utvrđenim rezultatima lokalnih izbora, Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka, novi načelnik Srebrenice.

Grujičić je ranije za medije kazao da predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, Ćamil Duraković i njihovi partneri ne mogu da prihvate činjenicu da su izgubili izbore u Srebrenici i da će se morati odreći privilegija i bogatstva koje su stekli na račun tamošnjeg naroda.

“Ako smatraju da Srbin ne može biti načelnik Srebrenice, onda ne znam šta će nam izbori”, rekao je on za Glas Srpske.

Prema rezultatima koje je objavio CIK, Grujičić je osvojio 4.678 glasova, a Duraković 3.910, odnosno 768 glasova manje.

Izvor: Al Jazeera i agencije