Crna Gora produžila sankcije Rusiji

Ovo je prilično tužna vijest za rusko-američke veze i vrlo neprijateljski čin, poručili su iz Moskve (AP)

Crna Gora je produžila sankcije Ruskoj Federaciji do 15. ožujka 2017. godine, što je pozdravila Europska unija.

Vijeće EU-a je na svojim stranicama danas objavilo kako je Crna Gora, zajedno s Albanijom, Lihtenštajnom, Norveškom i Ukrajinom, odlučila produžiti restriktivne mjere prema Rusiji za još pet mjeseci “zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine“.

“Osim Crne Gore, kao zemlje kandidata, sankcijama su se pridružile i kandidatkinja Albanija, ali i zemlje EFTA-e Lihtenštajn i Norveška, kao i Ukrajina. Te države će osigurati da njihove nacionalne politike prate odluku Vijeća. Europska unija pozdravlja ove obveze”, navedeno je iz Unije.

Ruske kontramjere

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore danas nije bilo moguće dobiti bilo kakvu informaciju u vezi s produženjem sankcija Rusiji. 

Ta je zemlja 2014. godine Rusiji uvela sankcije, slijedeći politiku EU-a.

S druge strane, Rusija je prvi put u ljeto 2014. godine uvela zabranu na uvoz velikog broja europskih proizvoda kao protumjeru na sankcije Europske unije koje su uvedene službenoj Moskvi zbog intervencije u Ukrajini. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u srpnju ove godine dekret kojim se produžava embargo na crnogorske poljoprivredne proizvode do kraja iduće godine.

Izvor: Agencije