Kosovo će tražiti hitnu viznu liberalizaciju

Parlament Kosova će u četvrtak, kaže Veseli, razmatrati prevazilaženje 'kazne EU zbog demarkacije' (EPA)
Parlament Kosova će u četvrtak, kaže Veseli, razmatrati prevazilaženje 'kazne EU zbog demarkacije' (EPA)

Predsjednik kosovskog Parlamenta Kadri Veseli najavio je kako će ova institucija u četvrtak razmatrati Nacrt saopćenja šefova poslaničkih grupa kojim će od Europske unije tražiti bezuvjetnu liberalizaciju viza.

Veseli je za RTK rekao kako se nada da će opozicija pokazati razumijevanje za ovaj problem.

On je upozorio opoziciju kako će, ako zadrže dosadašnji stav o sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom, aktuelna vladajuća koalicija „ostati na vlasti još 50 godina“.

Problem demarkacije

Parlament Kosova će u četvrtak, kaže Veseli, razmatrati prevazilaženje „kazne EU zbog demarkacije“.

Usvajanje sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom bilo je više puta na dnevnom redu kosovske Skupštine, ali je njegovo usvajanje onemogućila opozicija koja se ne slaže sa takvim sporazumom i traži njegovo poništavanje.

Sporazum je potpisan prošlog ljeta u Beču, a Priština je upozorena kako je sporazum o demarkaciji uvjet za dobijanje vizne liberalizacije.

Izvor: Agencije


Povezane

Poslanici Skupštine Kosova, stručnjaci i predstavnici civilnog društva raspravljaju o spornom procesu demarkacije granice Kosova sa Crnom Gorom. Opozicija tvrdi da je Kosovo izgubilo više od osam hiljada hektara svoje teritorije tokom procesa demarkacije, dok vladajuća koalicija odbacuje te navode. Današnjoj raspravi priusustvuju i ambasadori nekoliko zemalja Evropske unije. Više informacija ima Avni Ahmetaj.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO