Ambasadorica BiH Željana Zovko postaje hrvatska europarlamentarka

Željana Zovko zauzet će mjesto u Evropskom parlamentu (Pixsell)
Željana Zovko zauzet će mjesto u Evropskom parlamentu (Pixsell)

Nakon formiranja nove hrvatske vlade premijer Andrej Plenković i novi ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier napustili su Evropski parlament, a među onima koji bi ovaj dvojac trebali zamijeniti je i ambasadorica BiH u Italiji Željana Zovko.

Andreja Plenkovića će zamijeniti Ivica Tolić dok je Davora Ivu Stiera trebao zamijenit Ivan Tepeš.

No, kako je Ivan Tepeš odlučio da neće prihvatiti ponuđeni mandat sljedeća na listi koja bi trebala ići u Evropski parlament upravo je bh. ambasadorica u Italiji Željana Zovko.

Zovko, koja je rođena u Mostaru, karijeru je provela u diplomatiji, pišu hrvatski mediji.

Na zajedničkoj listi Domoljubne koalicije na izborima za Evropski parlament 2014. godine bila je na devetom mjestu kao predstavnica dijaspore, a osvojila je 2.392 glasa.

Iza nje je bio Ivan Sablić s 1.234 glasa te Milivoj Špika sa 748 glasa.

Profesorica francuskog jezika

Zovko je inače profesorica francuskog jezika, a 1999. godine počela je raditi u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, od 2004. do 2008. godine bila je ambasadorica BiH u Francuskoj, a od 2008. do 2011. godine bila je ambasadorica u Španiji.

Nakon toga se vratila u BiH, gdje je tri godine radila kao savjetnica za vanjsku politiku.

Prošle godine je postala ambasadorica u Italiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Podnošenje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji je važno za BiH, to je politička prekretnica. Međutim, tek slijedi istinski početak dubinskog reformskog procesa da bi BiH postala kandidat za članstvo. To je vrlo detaljan i zahtjevan proces, kaže u intervjuu za Al Jazeeru Andrej Plenković, hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu. Crna Gora je na tom […]

Koliko su građani u ovoj regiji uključeni u dijalog sa državnim institucijama? Jesu li zemlje u tranziciji spremne da prihvate učešće građana u donošenju važnih odluka? Koji su modeli saradnje vladinog i nevladinog sektora? Kakav je značaj uključivanja civilnog društva u kreiranje javnih politika?   O značaju civilnog društva i njegovom uticaju na javne politike […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO