Zatvorske kazne otmičarima male Maše

Sumnja se da su otmičari dijete htjeli podmetnuti francuskom sudu u postupku utvrđivanja očinstva (Arhiva)
Sumnja se da su otmičari dijete htjeli podmetnuti francuskom sudu u postupku utvrđivanja očinstva (Arhiva)

Troje francuskih državljana, otmičara djevojčice Maše Prenković Specijalni sud u Beogradu proglasio je danas krivim i izrekao im presudu od ukupno 26 godina zatvora. 

Otmičarima Sebastianu Bransuu Michelu je presuđeno 10, njegovoj supruzi Gorin Alexiji Sandrin Bransu devet, a njenoj kćerki iz prvog braka Emelin Holliet Crystel sedam godina zatvora.

Sebastian Bransu nije do sada iznosio odbranu već se branio šutnjom, dok su njegova supruga i njena kćerka tvrdile da nisu znale ništa o otmici djeteta i krivicu prebacile na Sebastiana.

Djevojčica Maša Prenković oteta je iz ruku majke u beogradskom naselju Braće Jerković u martu prošle godine.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u septembru je u završnim riječima zatražilo od suda da im izrekne kazne od po 10 godina zatvora, dok su njihovi advokati tražili oslobađajuće presude.

Tužilaštvo je u završnoj riječi tvrdilo kako je tokom postupka dokazano da je troje optuženih djelovalo organizovano i da su izvršili otmicu, dok je odbrana tvrdila da tužilaštvo ničim nije dokazalo svoje tvrdnje niti učešće majke i kćerke u tom djelu.

Tvrdnje optuženih

Prvooptuženi je u završnoj riječi ponovio da je imao dogovor s Mašinom porodicom o “pozajmici” djeteta, radi dokazivanja određenih činjenica pred francuskim sudom u postupku za utvrđivanje očinstva koji je vodila njegova pastorka.

Optužnicom se francuska trojka tereti za krivično djelo otmice maloljetnog djeteta 13. marta u Beogradu, označivši Sebastiana Bransua Michela za organizatora kriminalne grupe.

Nakon otmice uslijedila je policijska potjera za njima, a sustignuti su na naplatnoj rampi kod Šimanovaca i uhapšeni. Od tada su u pritvoru.

Sumnja se da su oteto dijete htjeli podmetnuti francuskom sudu kako bi se DNK analizom utvrdilo da nevjenčani suprug trećeoptužene Emelin Houlliet Crystel, s kojim nisu u dobrim odnosima, nije biološki otac djeteta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO