Vučić čestitao Plenkoviću, mediji o izostavljanju Hasanbegovića

Povjerenje Plenkoviću i njegovom kabinetu dao je 91 od ukupno 151 zastupnika u Hrvatskom saboru, uz 45 glasova protiv te troje suzdržanih (Robert Ani? / Pixsell)
Povjerenje Plenkoviću i njegovom kabinetu dao je 91 od ukupno 151 zastupnika u Hrvatskom saboru, uz 45 glasova protiv te troje suzdržanih (Robert Ani? / Pixsell)

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Andreju Plenkoviću imenovanje na dužnost hrvatskog premijera, uz poruku da će “u Vladi Srbije i njemu lično imati iskrenog partnera”.

“Nadam se da ćete Vi i Vlada Republike Hrvatske svojim radom doprineti dobrosusedskim odnosima, dobrobiti i prosperitetnoj budućnosti naših dveju zemalja. 

U Vladi Republike Srbije i meni lično imaćete iskrenog partnera u ostvarenju takvog cilja, jer je naša saradnja i značajan oslonac za mir i stabilnost u regionu, kao i promociju zajedničkih evropskih vrednosti”, poručio je Vučić.

Udarna vijest

Vijest da je Hrvatska dobila novu vladu i Andreja Plenkovića kao njezina premijera, jedna je od udarnih informacija u beogradskim medijima.

Uz napomenu da je povjerenje Penkoviću dao 91 od ukupno 151 zastupnika, uz 45 glasova protiv te troje suzdržanih, naglašava se da je novi hrvatski premijer dobio i potporu zastupnika manjinskih zajednica, a među tih osam glasova su i glasovi tri srpska zastupnika.

Kao novinu u odnosu na prethodnu vladu, mediji su istaknuli veći broj portfelja.

“Među 20 ministara nema dosadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i ministra inostranih poslova Mira Kovača, koji se vezuju uz radikalniju, desnu struju u HDZ-u”, konstatira Radio-televizija Srbije.

“Novi premijer pokazao je da želi drugačiju vladu, pre svega odlukom da iz svog tima izostavi dosadašnjeg ministra kulture, kontroverznog Zlatka Hasanbegovića, koji je javnosti najpoznatiji zbog izjava da je antifašizam ‘floskula’ te izjava kojima je veličao ustaštvo. U Plenkovićevom timu nema ni dosadašnjeg ministra inostranih poslova Mire Kovača, koji je takođe povezan sa desničarskom strujom u HDZ-u”, javlja agencija Beta.

Navodi se i da Plenkovića kritiziraju udruge ratnih veterana i konzervativne organizacije zbog odluke da čelnu poziciju resora kulture umjesto Hasanbegoviću povjeri članici Upravnog odbora Hrvatskog audio-vizualnog centra (HAVC) Nini Obuljen Koržinek.

Pažnja Stieru i Barišiću

Za budućeg šefa diplomacije Davora Ivu Stiera beogradski mediji navode da je “jedan od najbližih Plenkovićevih saradnika” i dosadašnji zastupnik u Europskom parlamentu.

Više pozornosti dobio je i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, za kojega se kaže da je u dijelu medija i stručne javnosti prozvan zbog navodnih afera.

Kao ključni ciljevi Vlade, podsjećaju beogradski mediji, istaknuti su “ostvarivanje stabilnog i trajnog privrednog rasta, stvaranje novih radnih mesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova, uz razvojni skok” koji je, prema Plenkovićevim riječima, Hrvatskoj potreban u sljedećih 12 mjeseci.

Na unutarnjepolitičkom planu izdvojen je još i najavljeni dijalog s predstavnicima nacionalnih manjina, te namjera Vlade Hrvatske da promovira “uvažavanje, saradnju i solidarnost s ciljem pune zaštite manjinskih prava”.

Među vanjskopolitičkim ciljevima mediji u Srbiji istaknuli su potporu BiH i drugim državama jugoistočne Europe na eurointegracijskom putu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO